Elektroniskt val får fler ester att rösta

ESTLAND2011-03-01

Den 6 mars väljer estländarna parlament. Då har förmodligen mer än var femte väljare redan röstat elektroniskt. Flera andra länder sneglar nu på det estniska systemet.

Av:  Börge Nilsson

Sedan 2005 har estländarna kunnat rösta elektroniskt i EU-val, parlamentsval och två kommunalval. Senast stod datorrösterna för 15,8 procent.

– Andelen ökar stadigt för varje gång trots att vi inte gör någon särskild reklam för det, säger Priit Vinkel, en av fyra anställda på valkommissionen och den som ansvarar för elektronisk röstning.

Ökat valdeltagande

Vallokalerna sköts av kommunerna, som också åker ut med portabla valurnor till dem som vill rösta hemma.

– Vår uppgift i valkommissionen är att säkerställa att valet genomförs på ett korrekt sätt.

Viljan att framstå som ett modernt IT-land är en orsak till att Estland ligger i frontlinjen vad gäller elektronisk röstning.

– Men det har också bidragit till att fler röstar. En rapport från Europarådet visar att e-röstningen senast ökade valdeltagandet med
2,6 procent, säger Priit Vinkel.

E-röstningen sker med det chipförsedda ID-kort och de pinkoder som alla estländare fått och använder när de deklarerar. Den pågår i sju dagar och avslutas onsdagen före valdagen. I vallokalen märks den bara på att de som lagt en elektronisk röst har en markering i röstlängden.

Rösten kan läggas hur många gånger som helst. Sista gången gäller.

– Om någon står bakom din axel och kräver att du röstar på ett visst parti så kan du avge en ny röst senare, säger Priit Vinkel.

Något kvitto får inte den som röstat elektroniskt. Priit Vinkel säger att en sådan funktion skulle väcka misstankar om att staten tog chansen att granska medborgarnas röster.

Fruktar inte ryska hackare

Årets val är det första sedan konflikten med Ryssland om en bronsstaty 2007, då officiella estländska hemsidor attackerades. Men Priit Vinkel oroar sig mindre för hackare än för två andra nyheter: en ny generation elektroniska ID-kort som inte tidigare har använts vid val och en upphaussad möjlighet att Estland blir först i världen med att »rösta med mobilen«.

– Men det går inte att rösta på mobilen. Det var en bluff från politiker och medier. Det enda som hänt är att vi kan lägga över ID-kortets data i telefonens SIM-kort. Då kan du skicka dina två PIN-koder som SMS från mobilen och behöver ingen kortläsare. Men dator måste du ha.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA