Elektronisk insyn med förbehåll
Myndigheter ska lämna ut handlingar även i elektronisk form, föreslår en utredning. Men om det finns sekretesskäl eller ”annars är olämpligt” ska uppgifterna inte lämnas ut.
Den parlamentariskt sammansatta e-offentlighetskommittén föreslår att myndigheter ska bli skyldiga att lämna ut elektroniskt lagrade handlingar elektroniskt.
Men det finns en brasklapp i förslaget: Undantag ska göras om det finns sekretesskäl eller ”annars är olämpligt”.
Kommittén vill behålla den omstridda paragraf som tidigare hette 7:16 i sekretesslagen, numera offentlighets- och sekretesslagen 21:7. Enligt den ska personuppgifter sekretessbeläggas om ”det kan antas att ett utlämnande skulle medföra att uppgiften behandlas i strid med personuppgiftslagen”.
Journalistförbundets expert i utredningen, Pär Trehörning, är kritisk till förslaget. Han skriver i ett yttrande att kommittén tagit för stor hänsyn till integritetsaspekterna och att det finns risk för att det i realiteten inte blir någon förändring av rättsläget. Han anser att förbehållet om ”det annars är olämpligt” ska bort och att sekretessbestämmelsen 21:7 avskaffas.
Pär Trehörning påpekar också att den som får avslag på sin begäran att få ut elektroniska handlingar inte kan överklaga beslutet enligt tryckfrihetsförordningen. Orsaken är att kommittén inte haft i uppdrag att göra förändringar av grundlagen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.