Ekonomisk kris för Konsumentverket
Konsumentverket är i akut ekonomisk nöd på grund av omlokaliseringen till Karlstad. I sommar kan man vara nere på omkring 100 personer i arbete, mot 190 utlovade jobb. Ett tiotal påbörjade rekryteringar har stoppats.
I ett fall hade rekryteringen gått så långt att alla anställningsintervjuer var gjorda, då verket backade av ekonomiska skäl.
Orsaken till det prekära läget är att verket inte får kompensation för flyttkostnaderna, som nu beräknas till 86 miljoner kronor.
–Om vi inte får någon kompensation hamnar vi i en situation där det bara handlar om att överleva, säger Konsumentverkets personalchef Bertil Elenius.
Färre jobb än utlovat
När den förra regeringen föreslog en omlokalisering från Stockholm utlovades Karlstad
190 arbetstillfällen på Konsumentverket. I årets budget finns utrymme för 125, och i praktiken kan det bli färre än så. I sommar
ska en sista grupp anställda i Stockholm, ett fyrtiotal personer, ge besked om de följer med till Karlstad eller inte.
Verket räknar med att högst hälften fortsätter att veckopendla till Värmland. Man måste dock betala lön för alla under hela 2007, och har därför inte resurser att ersätta dem som slutar. I så fall är man nere på drygt hälften av det utlovade antalet jobb.
–Jag har arbetat länge i statsförvaltningen, och har aldrig varit med om något så exceptionellt som detta, säger Bertil Elenius.
Konsumentverket ägnar en stor del av sitt budgetunderlag för 2008–2010 åt den akuta ekonomiska krisen i år. Men argumentationen tycks inte ha hjälpt. I den budgetdialog Konsumentverket hade med regeringen nyligen framkom att verket inte kan räkna med några resurstillskott, utöver den tidigare utlovade ersättningen för särskild pensionsersättning.
Uppdrag kan ändras
I stället har verket och departementet nu påbörjat en diskussion om att ändra årets regleringsbrev, som talar om vilka uppgifter myndigheten har.
–Verkets styrelse har varit enig om att regeringen måste ändra vårt uppdrag om vi inte får ett tillskott, och nu har vi en dialog om ytterligare begränsningar av arbetsuppgifterna, berättar Bertil Elenius.
Han påpekar att alla flyttmyndigheter riskerar att hamna i en lika kritisk situation.
–Vi var först ut i omlokaliseringen och ligger därmed också först i problembeskrivningen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.