Ekonomer pläderar för löneökningar

AVTAL2011-12-06

LOs ekonomer anser att det finns ett betydande utrymme för lönehöjningar. Att svensk ekonomi mattats av beror enligt dem på minskad efterfrågan. För låga lönepåslag skulle leda till att efterfrågan minskar ytterligare, anser ekonomerna.

Av:  Eva Spira

Den ekonomiska utvecklingen i Europa kommer att vara svag under flera år, skriver LO-ekonomerna i en konjunkturprognos som sträcker sig till 2013.

De anser att det för Sveriges del inte handlar det inte om en kostnadskris, utan om sviktande efterfrågan. Därför behövs en god löneutveckling. I annat fall skulle hushållen dra in på sin konsumtion och efterfrågan dämpas ännu mer.

LO-ekonomerna konstaterar också att deras tidigare prognos om 3 procents tillväxt nästa år inte håller. Nu bedömer de att den blir 1,3 procent.

Arbetslösheten tror de kommer att ligga på 8,5 procent år 2013.

Ekonomerna anser att Riksbanken bör sänka räntan och att finanspolitiken ska vara mer expansiv. De föreslår att regeringen snarast lägger en tilläggsbudget motsvarande 15 miljarder kronor.

”Tilläggsbudgeten bör främst innehålla höjda statsbidrag för att ge tryggare villkor inom skolan, vården och omsorgen, en mer ambitiös arbetsmarknadspolitik och en förstärkt arbetslöshetsförsäkring som innehåller ett bättre inkomstskydd och lägre medlemsavgift”, skriver LO-ekonomen Lars Ernsäter i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA