"Ekonomer missar entreprenörens betydelse"
Sverige har inte råd med en ekonomkår som förbiser ekonomins viktigaste motor, skriver professor Magnus Henrekson i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Magnus Henrekson är professor i nationalekonomi och chef för Institutet för näringslivsforskning. Han riktar i sin artikel skarp kritik mot de nationalekonomer som arbetar på departement och myndigheter.
”Aldrig tidigare har de politiska beslutsfattarna haft så många forskare och forskarutbildade nationalekonomer att luta sig emot när de utformar den ekonomiska politiken.”
På närings- och finansdepartementen har ett 40-tal av medarbetarna doktorsgrad i nationalekonomi, och inom centrala myndigheter som Riksbanken, Konjunkturinstitutet och Konkurrensverket finns dessutom över 70 forskarutbildade nationalekonomer, påpekar Magnus Henrekson.
”Eftersom antalet disputerade nationalekonomer växer, och deras inflytande inom politik och förvaltning ökar, så får deras verklighetsuppfattning stor betydelse för hur den ekonomiska politiken utformas. Den som tror att entreprenörskap och företagande spelar en avgörande roll för samhällsutvecklingen har i det sammanhanget skäl att misströsta.”
Enligt Magnus Henrekson har den modernare nationalekonomins teorier om entreprenörskapets betydelse för tillväxt och jobbskapande helt gått dess inflytelserika nationalekonomer förbi, medan entreprenörens betydelse spelat en viktig roll i den politiska retoriken.
”De nationalekonomer som befolkar departement och myndigheter behöver upptäcka den felande länken inom sin egen vetenskap. Politiken har inte råd med experter som förbiser entreprenörens roll i sina underlag”, skriver Magnus Henrekson.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.