Efterfrågar ökad arbetskraftsinvandring

ARBETSMARKNAD2016-12-05

Arbetsförmedlingen konstaterar att Sverige behöver öka arbetskraften med 64 000 människor årligen under många år framöver. Det säger generaldirektören Mikael Sjöberg i en intervju med SVT.

Under 2015 sökte 162 000 människor asyl i Sverige. I år väntas de asylsökande bli 29 000. Men det räcker inte, enligt Arbetsförmedlingen. Sverige behöver öka den totala invandringen av människor i arbetsför ålder för att klara tillväxten.

”Arbetskraftsbristen kommer att hålla nere tillväxten i Sverige. Det börjar redan nästa år och tilltar de kommande åren”, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetsförmedlingen, till SVT.

Han ser flera lösningar på problemet med att arbetsgivare har svårt att få tag på kompetent personal. Höjd pensionsålder är en av dem. Höjd kvalitet i gymnasieskolan en annan:

”Man borde satsa på att få ungdomar att gå klart gymnasiet. Vi har alldeles för många avhopp. Arbetsgivarna rekryterar nästan bara sådana som gått klart gymnasiet”, säger han.

Men det räcker inte. Ökad invandring är ett måste i framtiden, menar Arbetsförmedlingen. Och här gäller det dessutom att stå sig i konkurrensen:

”Jag tycker att vi i Sverige ändå ska vara medvetna om att i framtiden är det många länder som kommer att ha arbetskraftsbrist. Det kommer att bli en konkurrens om de riktigt kompetenta krafterna som finns i världen.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA