Annons:

Effektiveringskrav riktas mot UHR

HÖGSKOLAN2024-04-29

Universitets- och högskolerådet, UHR, behöver bli effektivare, bedömer Statskontoret efter en myndighetsanalys. I sin rapport till regeringen påpekar Statskontoret också att UHR inte på länge haft några krav utifrån att sänka kostnaderna.

Statskontoret har på uppdrag av regeringen genomfört en myndighetsanalys av UHR. Den övergripande bedömningen är att UHR i allt väsentligt fullgör sitt uppdrag enligt instruktionen. Men myndigheten kan effektivisera sin verksamhet, anser Statskontoret.

I rapporten konstateras att UHR har ett ackumulerat överskott inom den del av verksamheten som finansieras av avgifter från universitet och högskolor. Statskontoret gör bedömningen att myndighetens ramar varit onödigt generösa. Att UHRs olika avdelningar har separat finansiering bidrar också till inlåsningseffekter och ineffektivt resursutnyttjande, enligt rapporten.

Statskontoret bedömer att frånvaron av en gemensam myndighetskultur och bristen på en tillräckligt sammanhållen styrning har försämrat förutsättningarna att effektivisera och utveckla myndigheten.

I rapporten lyfts fram att det pågår flera förändringsprocesser inom myndigheten. Insatserna är viktiga för den fortsatta utvecklingen av myndigheten, skriver Statskontoret, men framhåller att förändringsarbetet samtidigt kräver att ledningen formulerar en gemensam målbild för vad förändringarna ska leda till. I rapporten varnas för risken att de pågående förändringsprocesserna får så tydligt ledningsfokus att myndigheten inte lyckas involvera medarbetarna i utvecklingsarbetet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA