Effektivare förvaltning ska utredas

STATSFÖRVALTNING2014-08-29

Regeringen har tillsatt en statlig utredning som ska analysera och ge förslag på hur statlig verksamhet kan utvecklas och effektiviseras genom systematiska jämförelser.

Statens egen verksamhet kostar nästan 250 miljarder kronor varje år. De olika verksamheterna är mycket skiftande och bedrivs över hela landet i omkring 370 myndigheter med totalt cirka 247 000 anställda, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande. Avgörande för den statliga verksamhetens legitimitet är att kostnaderna ligger på en rimlig nivå i förhållande till myndigheternas uppdrag. Utredningen ska identifiera möjlig besparingspotential för att åstadkomma effektivare verksamheter i myndigheterna. Utredare blir Fortifikationsverkets generaldirektör Urban Karlström.

Regeringen konstaterar i pressmeddelandet att statsförvaltningen har stort förtroende och att det bedrivs ett omfattande utvecklingsarbete inom och mellan myndigheterna. Statsförvaltningen befinner sig i ständig förnyelse. Bara under åren 2007-2013 har mer än 100 omorganiseringar genomförts och antalet myndigheter har minskat med närmare 100 stycken.

Utredaren ska ta fram förslag till hur ett utvecklat system för systematiska jämförelser kan utformas. Syftet är att identifiera effektiviseringsmöjligheter och att öka förändringstrycket i statsförvaltningen.

”Statliga verksamheter är väldigt skiftande, men de har det gemensamt att det är verksamheter som betalas av medborgarna och de måste kunna vänta sig att pengarna används så effektivt som möjligt. Syftet med det här uppdraget är att den statliga verksamheten ska bli bättre på att uppnå målen för sin verksamhet, oavsett vad det handlar om. Om jämförelser tas fram och används på rätt sätt kan det bidra till lärande, förnyelse och kvalitetsutveckling i staten”, kommenterar civilminister Stefan Attefall, KD, i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA