E-legitimationsnämndens ledning utbytt

E-TJÄNSTER2015-11-26

Regeringen sparkade i dag E-legitimationsnämndens ordförande Stig Jönsson och flera av ledamöterna i nämnden. Ny ordförande blir Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf.

E-legitimationsnämnden skapades 2011 för att införa ett nytt sätt för elektronisk identifiering – Svensk e-legitimation – som skulle vara i drift 1 juli 2016. Men tidtabellen har spruckit och kritiken mot nämnden har vuxit inom myndigheterna.

Förra veckan skärpte regeringen tonen och gav nämnden ett förnyat uppdrag att senast 30 mars 2016 redovisa aktörernas behov och säkerställa att myndigheterna kan fortsätta använda bank-id för sina e-tjänster efter nästa halvårsskifte.

I dag bytte regeringen ut ordföranden, Stig Jönsson, tidigare generaldirektör vid Lantmäteriet, mot Tillväxtverkets chef Gunilla Nordlöf.

Regeringen utsåg också Försäkringskassans IT-direktör Stefan Olowsson och Skatteverkets IT-direktör Jan Zetterdahl till nya ledamöter. Försäkringskassan har tillhört E-legitimationsnämndens hårdaste kritiker och påpekat brister i säkerheten i det system som nämnden har valt.

Kvar som ledamöter sedan tidigare är generaldirektören Annika Bränström, Bolagsverket, generaldirektören Katrin Westling Palm, Pensionsmyndigheten och Per Mosseby, direktör vid Sveriges Kommuner och Landsting. Förordnandena gäller från 1 december 2015 och till och med 31 december 2016.

I tisdags frågade Publikt IT-minister Mehmet Kaplan om hans förtroende för nämnden och dess ordförande. Ministern har ännu inte svarat Publikt. Men i dag kom alltså svaret genom bytet av ledamöter.

I ett pressmeddelande från regeringen, skriver Mehmet Kaplan:

”E-legitimationsnämnden har ett viktigt uppdrag att lösa i samverkan med andra myndigheter. Därför utser vi nu en ny sammansättning av myndighetens ledning, där de myndigheter som är stora användare av e-legitimationer finns representerade”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA