E-förvaltning kräver tydligare styrning
E-förvaltning öppnar många möjligheter för att effektivisera den offentliga förvaltningen. Men E-delegationens uppdrag har varit spretigt och otydligt och regeringens styrning av verksamheten har brustit på flera punkter, anser Statskontoret som har utvärderat delegationens arbete.
I fem år har E-delegationen, en kommitté under Näringsdepartementet, haft i uppdrag att driva på och samordna myndigheternas arbete med e-förvaltning. Delegationen består av cheferna för 16 myndigheter och en representant för Sveriges Kommuner och Landsting.
Den sista december i år löper delegationens uppdrag ut och Statskontoret har nu utvärderat dess arbete.
Statskontoret konstaterar att arbetet har fungerat bra i de delar som handlar om att utforma vägledningar och riktlinjer. Men delegationen har haft ett både spretigt och delvis otydligt uppdrag och arbetet har inte varit lika framgångsrikt när det handlar om mer principiella utredningsuppgifter, som att undersöka e-förvaltningens konsekvenser för medborgare och företag. Regeringens styrning har också brustit i flera avseenden, anser Statskontoret.
Statskontoret bedömer att det direkta resultatet av E-delegationen framför allt utgörs av konkreta e-tjänster och publikationer, och att det nu finns ett ökat engagemang på delegationens myndigheter.
Slutsatserna i Statskontorets utvärdering är att E-delegationen bör avsluta sitt arbete i enlighet med regeringens direktiv. För att få ett bättre e-förvaltningsarbete föreslår Statskontoret att regeringen tillsätter en utredning med uppdraget att beskriva hur man kan hantera de hinder som finns för bättre digital samverkan. För att möjligheterna ska tas tillvara behövs också en tydligare politisk styrning och särskild finansiering för större e-förvaltningsprojekt, anser Statskontoret.
Därutöver, anser Statskontoret, bör en eller flera myndigheter få i uppdrag att säkerställa långsiktigheten i arbetet med kompetensstöd, vägledning och uppföljning.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.