E-förvaltning kräver aktiv styrning

REGERINGEN2009-12-08

Regeringens styrning av e-förvaltningen har inte varit tillräckligt tydlig och aktiv. Det visar två rapporter från Riksrevisionen.

De möjligheter som finns i IT och e-legitimationer har utnyttjas inte fullt ut av myndigheterna. Det anser Riksrevisionen efter att ha genomfört två granskningar av hur staten utnyttjar e-förvaltning i praktiken.

Myndigheten har dels granskat hur systemet med e-legitimation för privatpersoner utnyttjas, dels varför viktiga IT-investeringar i samverkan mellan myndigheter inte genomförs. Båda granskningarna pekar ut brister i hur myndigheterna utnyttjar de möjligheter som finns.

Enligt Riksrevisionen uppfyller systemet för e-legitimation till stora delar de krav som riksdagen har ställt på rättssäkerhet, tillgänglighet, kostnadseffektivitet och teknikneutralitet - även om det fortfarande finns utrymme för förbättringar.

Men regeringen och myndigheterna har inte utvecklat systemet med e-legitimationer så att riksdagens intentioner följs. Medborgarna har blivit ”låsta” till sina respektive banker och andra möjliga leverantörer har haft svårt att hävda sig, anser revisionen. En orsak är ramavtal som har satt priskonkurrensen ur spel.

Ett avgörande hinder för myndigheterna att samverka kring IT-investeringar är att någon av myndigheterna prioriterar ned sin del av investeringen. Trots att myndigheter är skyldiga att samarbeta för enskildas och statens bästa prioriteras den egna nyttan, skriver Riksrevisionen.

Regeringen har brustit i styrning, finansiering och uppföljning av samverkande myndigheters IT-investeringar. Riksrevisionen pekar på att Delegationen för e-förvaltning lämnat flera förslag för att komma tillrätta med bristerna: 

”En stor del av e-förvaltningens problem kan lösas om E-delegationens förslag genomförs. För att maximalt utnyttja kapaciteten i e-förvaltning krävs att regeringen styr aktivt”, säger riksrevisor Claes Norgren i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA