Dyrt flytta på myndigheter

RIKSREVISIONEN2009-12-22

Omlokaliseringen av Konsumentverket och Folkhälsoinstitutet blev betydligt dyrare än regeringen räknat med. Det framgår av en granskning från Riksrevisionen.

Beslutet att omlokalisera Folkhälsoinstitutet från Stockholm till Östersund och Konsumentverket från Stockholm till Karlstad kostade staten 1,1 miljon kronor per arbetstillfälle. Kostnaderna var mer än 50 procent högre än de 700 000 kronor regeringen räknade med när besluten fattades, konstaterar Riksrevisionen.

Enligt rapporten medförde omlokaliseringarna de önskade resultaten – regionerna kompenserades för nedläggningarna av militära förband. Antalet arbetstillfällen som tillfördes blev färre än de som försvann, men omlokaliseringen gav ändå en positiv effekt på den kommunala ekonomin och den privata konsumtionen.

Granskningen visar också att myndigheternas verksamhet påverkades negativt av flytten under flera år. Produktionsbortfallet blev stort de första åren, därför att så få medarebtare valde att flytta med. Riksrevisionen påpekar att detta också haft positiva effekter, genom att den personal som nyrekryterats till myndigheterna har en högre utbildningsnivå än de som lämnade. Det blev också enklare att genomföra verksamhetsförändringar eftersom en stor del av personalen nyrekryterades.

”Flytt av statliga jobb är en dyr åtgärd, för såväl staten som de omlokaliserade myndigheterna. Regeringen bör försäkra sig om att erfarenheterna från omlokaliseringarna tas tillvara så att den har ett bra stöd inför eventuellt kommande beslut om omlokaliseringar”, säger riksrevisor Claes Norgren i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA