Dyrare för sjuka arbetsplatser

OHÄLSA2004-01-21

Nivån i sjukförsäkringen återställs nästa år. Samtidigt minskar arbetsgivarperioden i försäkringen från tre till två veckor. I stället ska arbetsgivarna betala en del av kostnaden vid längre sjukskrivningar.

Detta enligt en gemensam avsiktsförklaring från regeringen och samarbetspartierna. Förslagen är en del i åtgärderna för att klara målet att halvera sjukfrånvaron till 2008.

I budgetpropositionen i höstas utlovade regeringen att ekonomiska drivkrafter för arbetsgivare att minska ohälsan skulle införas senast 2004. Nu blir det 2005, och modellen är att arbetsgivaren betalar 15 procent av sjukersättningen för sina heltidssjuka anställda. Om den anställde börjar arbeta deltid eller deltar i rehabilitering med rehabiliteringspenning slipper arbetsgivaren betala.

Samtidigt kortas arbetsgivarnas sjuklöneperiod från tre till två veckor, och arbetsgivarna ska som kollektiv inte betala mer än idag för sjukfrånvaron. Men det blir kännbart för arbetsgivare som har många heltidssjuka anställda och som inte ägnar sig åt rehabilitering.

Om den här så kallade medfinansieringen inte leder till tillräckligt stora förbättringar kan den komma att skärpas längre fram.

ST har inte tagit ställning till förslaget, men enligt ombudsman Ulf Dragowski är effekten osäker.

– Det är positivt att arbetsgivaren kan påverka kostnaden genom att arbeta aktivt med dessa frågor, säger han. Men om man låter en person komma tillbaka på 25 procents arbetstid och slipper betala, var finns motivationen för att bidra till att personen kan arbeta mer?

Andra förslag är att sjukskrivna ska kunna få tjänstledigt för att pröva ett annat arbete och att karensdagen ersätts av ett karensavdrag på 20 procent av en veckolön.

En nationell arbetsmiljökonferens ska hållas i år och ett arbetsmiljöråd ska inrättas som idéforum.

Enligt socialdemokraterna, miljöpartiet och vänstern skapar förslagen förutsättningar att höja sjukpenningen igen i januari nästa år. Den sjukpenninggrundande inkomsten sänktes med 2,4 procent i juli 2003 för att spara pengar åt statskassan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA