Drygt 200 har fått byta jobb på Skatteverket
En stor omorganisation på Skatteverket har lett till att omkring 250 anställda berörts av arbetsbrist, främst chefer och medarbetare i stödverksamheten. ST-medlemmen Sara Larsson får byta från en informatörstjänst till Skatteupplysningen när informationsverksamheten krymper.
Enligt STs avdelningsordförande Anders Tell var det en översyn av Skatteverkets utvecklingsverksamhet som ledde till beslutet att genomföra en omorganisation av myndigheten i sin helhet. Slutresultatet innebär bland annat färre chefstjänster och färre anställda inom stödverksamheterna, medan bemanningen ökar i kärnverksamheterna beskattning och folkbokföring.
Den nya organisationen skulle vara på plats 1 september, men det finns fortfarande frågetecken kring placeringar och arbetsuppgifter, enligt Anders Tell.
– Vi har framfört att det har varit ett väldigt tajt tidsschema, bråttom hela tiden, säger han.
Han tror att de flesta medarbetare tycker att omorganisationen som sådan är ganska bra.
– Det är processen som fallerat. Det har varit både tidspress och problem med dialogen med medarbetarna. Den nya organisationen hanteras av den nya chefen, medan samtalen med medarbetarna genomförs av nuvarande chef. Man upplever att chefen kanske inte kan svara på de frågor man har.
STs förtroendevalda har också fått stötta enskilda medlemmar som berörts av omorganisationen.
– En del har varit ledsna och bittra. Det är naturligtvis en sorg för dem som inte får fortsätta som chef eller i stödverksamhet, och de kanske inte är så intresserade av att jobba med beskattning. Man blir av med sitt jobb även om man har en anställning, säger Anders Tell.
Omflyttningarna av medarbetare har skett via omplaceringserbjudanden eller så kallade arbetsledningsbeslut, där arbetsgivaren ensidigt kan besluta att flytta en person. Det senare har inte varit oproblematiskt, säger Anders Tell.
– På Skatteverket tillsätts tjänster oftast genom rekrytering. Vi är inte så vana vid arbetsledningsbeslut och det blir ett misstroende mot den processen. Man undrar hur det har gått till och på vilka grunder beslutet fattats.
ST-medlemmen Sara Larsson är informatör med över tjugo års erfarenhet från arbete på Skatteverket. Nu hör hon till dem som måste byta arbetsuppgifter. Hon har förflyttats till Skatteupplysningen.
– Självklart hade jag hellre arbetat kvar som informatör. Det är ju arbetsuppgifter som jag har sökt mig till och kvalificerat mig för under min tid på Skatteverket, säger hon.
Av de 45 personer på myndigheten som arbetat med information blir bara 30 kvar.
– Ingen av oss som inte får arbeta kvar vet varför vi blivit bortvalda. Det har skapat psykosociala problem och stressrelaterade sjukdomar, berättar Sara Larsson.
Sara Larsson säger att hon inte ifrågasätter motiven bakom omorganisationen, men konstaterar att de som måste lämna sitt gamla jobb har fått sina liv upp- och nervända. För egen del fick hon vänta i 27 dagar innan hon fick besked om sin nya placering.
– Jag pratade med en kollega i samma situation. De 27 dagarna var som ett blankt papper för oss båda. Vi kom inte ihåg något av vad vi sagt och gjort.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.