
Dramatiker med offentliga sektorn i sikte
Dramatikern, regissören och komikern Gertrud Larsson får STs arbetslivspris 2012. Med drastisk humor har hon levandegjort moraliska dilemman i vanliga handläggares vardag.
– Det känns extra stort att få ett fackligt pris. Det visar att det lönar sig att läsa en massa tråkiga rapporter!
Det sade Gertrud Larsson när hon tog emot priset under STs ordförandekonferens 21 november.
Att plöja rapporter har ingått i hennes metod när hon skrivit pjäser om livet på Försäkringskassan och Migrationsverket. Idén till Asylshopping, som utspelar sig på Migrationsverket, fick hon efter samtal med sin mamma, som är psykolog och hade jobbkontakter med myndigheten.
– Jag funderade på vilka som jobbade på Migrationsverket och hur det är att arbeta där. Jag tänkte att man skulle få ångest av att bara komma in på en sådan arbetsplats, men det visade sig vara trevligt.
Det fanns ett glapp mellan den trevliga stämningen i fikarummet och de beslut som handläggarna måste fatta enligt lagar och föreskrifter, noterade hon.
Den sortens moraliska dilemman har hon upplevt i sin egen familj. Gertrud Larssons farfar var landsfiskal och sedermera civilförsvarsdirektör, och han var med om baltutlämningen 1945–1946. Då utlämnades omkring 2 500 personer som slagits på Tysklands sida under kriget, däribland en grupp balter, från Sverige till Sovjetunionen.
– Det han varit med om plågade honom in i det sista.
Efter Asylshoppingskrev Gertrud Larsson Den flygande handläggaren, som skildrar anställda på Försäkringskassan som pressas av omorganisationer och nedskärningar.
– Försäkringskassan är ju något slags motsvarighet till Migrationsverket för dem som redan bor i Sverige – alla måste förhålla sig till den.
Precis som inför Asylshoppingintervjuade hon handläggare om deras arbete och arbetsmiljö. Omorganisationen till en gemensam Försäkringskassa hade genomförts, men de effektiviseringar ledningen förväntat sig uteblev och handläggningstiderna växte och växte.
Gertrud Larsson blev nedstämd, nästan deprimerad av det hon såg, säger hon.
– Jag avskyr den här samhällsutvecklingen och allt managementsnack av hela mitt hjärta! Jag är emot att man driver offentlig verksamhet som ett företag.
Den flygande handläggarenblev en kritiker- och publiksuccé på Uppsala stadsteater och ska nu sättas upp på Folkteatern i Göteborg.
Gertrud Larsson har gett sig i kast med sitt nästa stora projekt: SJ, avregleringen av tågtrafiken och järnvägsunderhållet. Hon har intervjuat städerskor och bantekniker och märker att det även här finns ett glapp mellan vad ledningen ser och vad vanliga anställda ser.
– Banteknikerna säger att de inte kan göra ett lika bra jobb längre. Om de är ute och fixar något och ser ett annat fel kan de inte rätta till det, eftersom det inte står i kontraktet. Det finns så mycket dumhet! Det vill jag protestera emot.
STs arbetslivspris
ST har delat ut ett årligt arbetslivspris sedan 1994. De senaste årens vinnare är:
- 2011: Arena Skolinformation.
- 2010: Diana Janse, ambassadör och författare.
- 2009: Barbro Jönsson, chefsåklagare.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.