Bild: Carl Johan Erikson, Getty Images

Domstolsverket vill att lagändring stoppas

DOMSTOLARNA2023-08-21

Domstolsverket vill inte att den lagändring om ökad sekretess för vittnen och målsäganden som riksdagen har fattat beslut om ska träda i kraft som planerat. Generaldirektören Thomas Rolén skriver i en hemställan till regeringen att nackdelar som längre handläggningstider och betydande resursbehov väger tyngre än det skydd lagen erbjuder.

Den lagändring som riksdagen fattat beslut om är tänkt att skydda personer som har uppgifter att lämna om ett brott, i syfte att fler personer ska lagföras. Den innebär i praktiken att exempelvis vittnens personnummer och bostadsadresser skulle beläggas med sekretess.

Lagändringen ska träda i kraft 1 oktober. Men Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén har nu skrivit till riksdagens justitieutskott och begärt att den ska stoppas, något som Dagens Nyheter var först med att rapportera

I Domstolsverkets hemställan konstaterar Thomas Rolén att lagändringen framstår som ”i princip verkningslös”, eftersom uppgifterna endast skulle vara skyddade i samband med brottmål och enkelt skulle gå att få fram på andra sätt genom namnet.

”Det blir därmed en skenbar trygghet som utlovas de enskilda och det finns all anledning att ifrågasätta att lagstiftningen kommer att uppnå sitt syfte”, skriver Thomas Rolén.

I hemställan lyfter han också fram flera negativa konsekvenser för domstolarna om lagändringen skulle träda i kraft.

Det handlar bland annat om en risk för längre handläggningstider, men också vad som beskrivs som ”betydande” kostnader och kompetensförsörjningsbehov.

Myndigheten uppskattar att det skulle bli nödvändigt att rekrytera omkring 70 domare och 140 övriga domstolsanställda till följd av lagändringen. De sammanlagda kostnaderna bedöms bli omkring 160 miljoner kronor per år.

”Vid en avvägning mellan de kostnader och negativa konsekvenser som bestämmelserna medför, ställt mot att det är mycket tveksamt om den nya regleringen innebär något reellt skydd för den enskilde, framstår det som att skälen mot att låta regleringen träda i kraft väger betydligt tyngre än skälen för att låta den träda i kraft”, skriver Thomas Rolén i hemställan.

Justitieutskottets kanslichef Thomas Lindstam säger till Dagens Nyheter att utskottet planen är att utskottet 7 september ska ta ställning till om det ska göras ett utskottsinitiativ där riksdagen föreslås upphäva den tidigare beslutade lagändringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA