Domstolarna avgör fler mål

RÄTTSVÄSENDET2011-02-23

Sveriges Domstolar avgjorde fler mål under 2010 än föregående år. Sammanlagt avgjordes mer än 7 000 fler mål, visar Domstolsverkets årsredovisning.

Det är landets tingsrätter som i huvudsak står för den ökade takten i domstolsväsendet. Tingsrätterna avgjorde sju procent fler mål under 2010. Också i hovrätterna och i Högsta domstolen, HD, ökade antalet avgjorda mål.

”Det är mycket glädjande att avverkningstakten fortsätter att öka för dessa domstolar. Det är ett tydligt bevis på att arbetet med att utveckla och effektivisera domstolarnas verksamhet ger effekt”, säger Domstolsverkets generaldirektör Barbro Thorblad i ett pressmeddelande.

Hos förvaltningsrätterna har antalet ej avgjorda mål i stället ökat mycket kraftigt under 2010. Den så kallade ärendebalansen har vuxit från 4 200 till 15 300 väntande avgöranden. En förklaring är den omorganisation som genomförts, där 23 länsrätter blivit 12 förvaltningsdomstolar, menar Barbro Thorblad:

”Man kan på goda grunder anta att denna sammanläggning kommer att innebära stora effektivitetsvinster framöver, när organisationerna väl har satt sig.”

På landets tingsrätter är ärendebalanserna i stort sett oförändrade, trots att takten i domsluten ökat. Det beror på att antalet inkommande mål ökar snabbare än antalet avgjorda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA