Bild: Krister Vikström/Kronofogden, Marta Kaszuba Åkerblom

Dömda gick vidare till statliga jobb

STATSFÖRVALTNING2023-12-20

Flera av de inblandade i en av Sveriges värsta assistanshärvor jobbar nu på statliga myndigheter, skriver Dagens Nyheter. ”De ställde inga frågor om mitt förflutna”, säger en av de dömda till tidningen.

Sammanlagt 34 personer dömdes för inblandning i en assistanshärva som avslöjades i Södertälje 2012. Enligt domen lurades Försäkringskassan på omkring 30 miljoner kronor för assistans som inte utförts, genom falska intyg och påhittade anställningar.

En av dem som dömdes var anställd på Försäkringskassan och tvingades att lämna sin anställning sedan han fått en villkorlig dom för sin inblandning i härvan. Sedan dess har han fått nya anställningar i staten, skriver Dagens Nyheter. Först på Skatteverket och därefter hos Kronofogden. Nu är han tillbaka på Skatteverket.

Mannen är en av minst tio av de dömda i härvan som enligt tidningen fått nya jobb eller uppdrag inom staten, kommunen eller regionen.

”Jag har blivit straffad av domstol och jag har avtjänat mitt straff. Hur länge ska folk jaga mig för det?”, säger mannen till tidningen.

Hans äldre bror bedömdes av rätten vara huvudman i härvan och dömdes till ett flerårigt fängelsestraff. Enligt domstolen var det fråga om en systemhotande organiserad brottslighet av ”särskilt farlig art”. När brotten begicks var han anställd som chef vid Södertälje kommun, skriver Dagens Nyheter.

En annan av de dömda, som medverkade i assistanshärvan som fejkad assistent, jobbar enligt Dagens Nyheter i dag inom Skatteverket. Hon dömdes till villkorlig dom och till att betala stora skadestånd, skriver tidningen.

”Vi har ingen generell regel som säger att vi inte kan anställa personer som tidigare är straffade. Vi gör kontroller i form av intervjuer och referenstagning i samband med anställning. Min uppfattning är att vi har bra chefer och HR-personal som gör intervjuer och referenstagningar i samband med anställningen”, säger Skatteverkets säkerhetschef Johan Tell till Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA