Annons:

Dom mot chefer slår igenom i SiS

SIS2011-08-30

Hovrättens dom mot två chefer på SiS ungdomshem Tunagården i Skåne kommer att påverka arbetsmiljöarbetet inom hela myndigheten. Det säger personalchefen Pia Berqvist.

Av:  Björn Forsberg

– Under hösten kommer vi att analysera domen närmare och göra de konkreta förändringar som behövs, säger Pia Bergqvist, personalchef på Statens institutionsstyrelse, SiS.

Det var den 14 juli som hovrättsdomen föll mot en föreståndare och en biträdande föreståndare på SiS behandlingshem Tunagården. Enligt hovrätten finns ett direkt samband mellan chefernas underlåtenhet att göra en farlighetsbedömning av en intagen 15-åring och knivmordet på en vårdare.

I domen poängteras att det var de två cheferna som hade arbetsmiljöansvaret och att de av oaktsamhet hade åsidosatt sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagen. Oaktsamheten var klandervärd enligt hovrätten.

Huvudskyddsombudet på SiS, Jimmy Haller, säger att det nu är viktigt att innehållet i domen sprids till föreståndarna på samtliga SiS-hem.

– I domen poängteras det personliga ansvaret för föreståndarna. Därför är det betydelsefullt att alla får en god kunskap om vad domen innebär.

Jimmy Haller poängterar behovet av utbildning av första linjens chefer och är positiv till att SiS ska starta en ledarskapsutbildning.

– Det är en utbildning som alla föreståndare bör ha.

De båda cheferna fick 80 dagsböter vardera. Pia Bergqvist säger att föreståndaren är arbetsbefriad med full lön och snart går i pension.

– Beträffande biträdande föreståndaren så har hon fått sitt straff flera gånger om och vi kommer att göra vad vi kan för att hitta lämpliga arbetsuppgifter till henne. Och självklart ska hon ha sin anställning kvar, säger hon.

Hovrättsdomen är överklagad till Högsta domstolen som under hösten avgör om den beviljar prövningstillstånd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA