Doktorandtjänst åt alla
Alla forskarstuderande ska inom tre år ha doktorandtjänst. Det målet ska Linköpings universitet sträva efter enligt ett beslut av universitetets styrelse.
Doktorandernas anställningsformer har diskuterats länge. Från studentkårer och fackliga företrädare har man arbetat för att doktoranderna inte ska behöva lita till stipendier och utbildningsbidrag för att finansiera sina studier.
Nu vill alltså styrelsen för Linköpings universitet sträva efter att förbättra doktorandernas anställningsvillkor. Från den 1 juli i år ska dessutom utbildningsbidrag för doktorander alltid vara förenat med en anställning som assistent om minst 20 procent.
Utöver detta ska rektor i samverkan med studenterna påverka externa finansiärer. I stället för att ge bidrag till stipendier ska dessa förmås att ge pengarna till direkt till universiteten så att pengarna kan användas till doktorandtjänster.
Universitetsstyrelsens beslut har upptagits mycket positivt av studenternas företrädare.
Redan i dag ligger Linköpings universitet ganska bra till när det gäller tjänster åt doktorander. Av de drygt 800 doktoranderna har 91 en anställning som doktorand, nio procent har utbildningsbidrag plus en anställning som assistent och fyra procent har endast utbildningsbidrag. Det visar en kartläggning från universitets personalavdelning.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.