Annons:

Djurskyddets framtid oklar

ÖVERGÅNG2007-05-08

Regeringen tiger om hur framtidens djurskydd ska finansieras. Det gör det svårt för Jordbruksverket att ta över och dimensionera verksamheten, menar Djurskyddsmyndighetens generaldirektör Matz Hammarström.

I sommar övertar Jordbruksverket ansvaret för djurskydd när Djurskyddsmyndigheten läggs ned. Övergången beräknas kosta 34 miljoner kronor, enligt en utredning regeringen låtit göra. Men i sin vårproposition beviljade regeringen knappt 17 miljoner kronor.

Dessutom saknas besked om riktlinjerna för djurskyddet de kommande åren, vilket bekymrar Djurskyddsmyndighetens generaldirektör Matz Hammarström.

–Frånvaron av tydliga ekonomiska grunder gör att Jordbruksverket inte kan vara tillräckligt tydligt med vad medarbetarna ska jobba med om de går över. Jag vet att det har bidragit till en osäkerhet bland personalen.

Han är också kritisk till att STs ordförande Annette Carnhede i förra numret av ST Press sa att regeringens tillskott medför en »mjukare avveckling« än vad som tidigare aviserats. I själva verket får man bara halv täckning för sina kostnader, menar han.

–Regeringen framställer det här som ett ökat anslag. STs ordförande nappade på den kroken. Det framställdes som om regeringen på något sätt hade lyssnat på kritiken och mildrade övergången. Det var en förhastad slutsats – en felaktig slutsats, skulle jag till och med vilja påstå.

Samtliga 55 anställda vid Djurskyddsmyndigheten erbjuds att följa med till Jordbruksverket. Däremot är det inte klart hur många som sägs upp om den nya arbetsgivaren inte har råd att behålla alla tjänster.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA