Diskrimineringstest – utan upphandling

MÅNGFALD2005-09-27

Staten ska genom konstruerade jobbansökningar avslöja diskriminering vid anställningar. Uppdraget har getts till FN-organet ILO. Utan normal upphandling.

Av:  Christoph Andersson

Integrationsverket har donerat 3,2 miljoner kronor till FN-organet International Labour Office i Genéve. Men till skillnad från en vanlig donation är transaktionen kopplad till en motprestation. Närmare bestämt att ILO ska utföra diskrimineringstestet åt verket.

– Vid donation gäller inte lagen om offentlig upphandling, LOU, säger Michael Slavicek på tillsynsmyndigheten Nämnden för offentlig upphandling, NOU.

Visserligen har verkets generaldirektör Andreas Carlgren undertecknat ett avtal om att skänka pengar till ILO. Men verkets jurist Erik Stenström anser att det rör sig om en vanlig upphandling.

”I förevarande fall är den tjänst verket betalar för uttryckt som en donation”, skriver han i ett brev till ST Press. ”För verkets del kan det dock inte ses som annat än ett köp av tjänst”.

Därmed skulle LOU i princip gälla och verket ha varit skyldigt att ta in anbud från fler än enbart ILO. Men det anser inte verket, som hänvisar till ett kryphål i LOU.

– Lagen medger undantag när det gäller forskning, säger Abdullahi Aress på Integrationsverket.

I den aktuella lagtexten framgår emellertid att forskning för en myndighets eget bruk ska omfattas av LOU. Tillfaller nyttan av undersökningen däremot någon annan gäller inte LOU, enligt tillsynsmyndighetens tolkning av lagen.

Frågan är om Integrationsverket gjort rätt eller fel. Alternativt om begreppet ”donator” ändå rättfärdigar affären. ST Press har låtit Riksrevisionen ta del av verkets uppgörelse med ILO. Revisorn Ulla Kalén anser att det är för tidigt att yttra sig, men utesluter inte att avtalet med FN-organet kan komma att granskas. ST Press har sökt generaldirektör Andreas Carlgren för en kommentar, men inte lyckats nå honom.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA