De som gör fel kan bli uthängda

MÅNGFALD2005-09-27

Offentliganställda som gör fel i Integrationsverkets diskrimineringstest riskerar att bli uthängda. Men det slipper privata arbetsgivare.

Av:  Christoph Andersson

I höst börjar Integrationsverkets och FN-organet ILO sitt projekt med fejkade jobbansökningar i syfte att kartlägga diskriminering hos privata och offentliga arbetsgivare (se förra ST Press). Två försökspersoner med likartade meriter ska söka samma jobb. Deras identiteter är fejkade och deras ansökningshandlingar påhittade.

– Det är omöjligt att hitta verkliga personer som har exakt samma egenskaper, förklarar Abdullahi Aress som är chef för Integrationsverkets analysavdelning.

Därför skapar verket och ILO fiktiva arbetssökanden. Den enda avgörande skillnaden mellan försökspersonerna är deras etniska ursprung.

– På grundval av detta mäter vi om personerna blir diskriminerade, säger Abdullahi Aress.

Olika för privata och offentliga

Han försäkrar att ingen privat eller offentlig arbetsgivare kommer att pekas ut – inte ens om arbetsgivaren anses göra sig skyldig till diskriminering. Påståendet motsägs dock av verkets egen plan för genomförandet. Visserligen tillförsäkras privata arbetsgivare anonymitet, men för stats- och kommunaltjänstemän råder andra förutsättningar.

”Om den offentliga arbetsgivaren skulle göra sig skyldig till diskriminering i anställningssituationen kan detta bli offentligt”, heter det i planen (dnr INT 33-05-371). Detsamma gäller enskilda ”stats- eller kommunaltjänstemän som har hand om ärendet”.

Integrationsverket anser att offentliga arbetsgivare får ”finna sig i ett sådant utpekande”.

Verket pekar på att anställningsprocessen omfattas av offentlighetsprincipen. Med dess hjälp går det att hitta fejkade ansökningar. Likaså tjänstemän som anses ha agerat felaktigt i testet.

Därutöver har Integrationsverkets personal grundlagen på sin sida. De som vill kan utnyttja meddelarfriheten och tipsa medier om felande statstjänstemän.

ST tar avstånd

STs ordförande Annette Carnhede anser att verkets studie har ett gott syfte. Men hon ogillar metoden och upplägget:

– Personligen anser jag att statstjänstemän måste tåla en tuff granskning Men dit hör knappast att behöva utsättas för skådespelare, som ska försöka få dem att begå fel. Det påminner om brottsprovokation och känns mycket olustigt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA