DI varnar för uppgiftsutbyte
Datainspektionen, DI, varnar i ett remissvar för att ett utökat utbyte av personuppgifter mellan myndigheter kan hota den enskildes integritet.
Informationsutbytesutredningen har föreslagit att myndigheterna ska få ökade möjligheter att komma åt varandras register. Om en myndighet kan hämta uppgifter direkt från andra myndigheter istället för att den enskilde lämnar dem kan handläggningen bli effektivare och risken för felaktiga bidrag minskar, ansåg utredningen.
Enligt DI har förslaget brister när det gäller skyddet för den personliga integriteten, och menar att det finns en risk att uppgifter sprids på ett felaktigt sätt. Därför anser inspektionen att det behövs tekniska begränsningar av urvalet av uppgifter.
Om socialtjänsten ges tillgång till olika statliga myndighetsregister kan det leda till att enskilda handläggare inom landets kommuner får tillgång till uppgifter som de egentligen inte behöver för sitt arbete, menar DI. Uppgifterna kan till och med gälla människor som aldrig varit i kontakt med socialtjänsten.
DI har också invändningar mot synen på vad som är allmänna handlingar. Om en myndighet har tillgång till uppgifter hos en annan myndighet kan dessa bli tillgängliga för allmänheten genom offentlighetsprincipen. Ett ökat informationsutbyte mellan myndigheter ökar därför risken att uppgifter oavsiktligt sprids till allmänheten.
För en privatperson är det viktigt att få veta var uppgifter som lämnas till exempelvis Försäkringskassan och socialtjänsten kan komma att hamna, påpekar DI.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.