DI varnar för uppgiftsutbyte

REMISS2007-10-19

Datainspektionen, DI, varnar i ett remissvar för att ett utökat utbyte av personuppgifter mellan myndigheter kan hota den enskildes integritet.

Informationsutbytesutredningen har föreslagit att myndigheterna ska få ökade möjligheter att komma åt varandras register. Om en myndighet kan hämta uppgifter direkt från andra myndigheter istället för att den enskilde lämnar dem kan handläggningen bli effektivare och risken för felaktiga bidrag minskar, ansåg utredningen.

Enligt DI har förslaget brister när det gäller skyddet för den personliga integriteten, och menar att det finns en risk att uppgifter sprids på ett felaktigt sätt. Därför anser inspektionen att det behövs tekniska begränsningar av urvalet av uppgifter.

Om socialtjänsten ges tillgång till olika statliga myndighetsregister kan det leda till att enskilda handläggare inom landets kommuner får tillgång till uppgifter som de egentligen inte behöver för sitt arbete, menar DI. Uppgifterna kan till och med gälla människor som aldrig varit i kontakt med socialtjänsten.

DI har också invändningar mot synen på vad som är allmänna handlingar. Om en myndighet har tillgång till uppgifter hos en annan myndighet kan dessa bli tillgängliga för allmänheten genom offentlighetsprincipen. Ett ökat informationsutbyte mellan myndigheter ökar därför risken att uppgifter oavsiktligt sprids till allmänheten.

För en privatperson är det viktigt att få veta var uppgifter som lämnas till exempelvis Försäkringskassan och socialtjänsten kan komma att hamna, påpekar DI.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA