DI nekar Polisen att publicera bilder

INTEGRITET2009-11-30

Att publicera fotografier av misstänkta brottslingar på webben är bara tillåtet i undantagsfall. Det skriver Datainspektionen, DI, i ett yttrande till Rikspolisstyrelsen, RPS.

I somras började polisen i Skåne att publicera bilder från övervakningskameror på sin hemsida på internet. De publicerade bilderna har gällt bilstöld, misshandel, bedrägeri, försök till bedrägeri och grovt rån. Syftet har varit att få in tips från allmänheten som kan leda till att de misstänkta gärningsmännen kan identifieras.

RPS har kontaktat DI för att få myndighetens syn på publiceringen. Flera polismyndigheter planerar att börja publicera bilder på internet.

Nu säger DI att polisen endast i undantagsfall får använda den typen av bildpublicering på internet. Om det rör sig om särskilt allvarlig brottslighet eller om personen bedöms vara farlig för allmänheten kan publicering tillåtas. Innan polisen publicerar bilderna måste man göra en bedömning av hur allvarligt brottet är, riskerna för felpublicering eller oönskad spridning av bilderna och sannolikheten för att brottet klaras upp med hjälp av publiceringen.

– Publicering av bilder på misstänkta personer kan innebära stora konsekvenser och risker för den personliga integriteten, säger DIs generaldirektör Göran Gräslund i ett pressmeddelande.

Det som publiceras på internet tenderar att spridas obehindrat och uppgifter är svåra och ibland omöjliga att rätta eller ta bort. ”Detta kan få mycket stora och ingripande negativa konsekvenser för en enskild person som felaktigt råkar läggas ut på internet”, skriver DI i sitt yttrande.

– Det är vår bestämda uppfattning att förutsättningarna för polisens publicering av personuppgifter på internet bör regleras i lag. Därför skickar vi även vårt yttrande till justitiedepartementet, säger Göran Gräslund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA