Annons:

Det som saknas kan fixas

MÅNGFALD2005-05-11

Skatteverkets Malmöregion har anställt 24 akademiker med utländsk utbildning efter ett mångfaldsprojekt. Åtta är fast anställda och 16 har tidsbegränsade anställningar.
–Det gäller att vara mer vidsynt och se till mer än det formella, säger Susanne Lundgren, en av projektledarna.

Just nu går den tredje omgången projektdeltagare igenom det utbildnings- och praktikprogram som utvecklats vid Skatteverkets Malmöregion.

I juni har de 25 deltagarna gjort sex månader av utbildning och praktik. Gemensamt för dem är att de har akademisk examen från andra länder och att de är arbetslösa. Projektet finansieras av EUs sociala fond (ESF) med arbetsförmedlingen som medfinansiär.

Utländsk utbildning räcker långt

–Det här är inget rekryteringsprojekt – när vi började hade myndigheten anställningsstopp. Vad det handlar om är öka anställningsbarheten hos projektdeltagarna. Vi ville reda ut hur långt det räckte med en utländsk utbildning, säger Susanne Lundgren.

Det har visat sig räcka mycket långt. Av de 45 personer som gått igenom de två tidigare projektomgångarna har hälften fått någon form av anställning i Skatteverket.

–Jag tror att det mer handlar om att vi svenskfödda gör oss föreställningar om vad man ska klara om man inte är född och utbildad i Sverige. Vi är rädda för det främmande. Vi rekryterar dem som är lika oss själva. Men när vi lär känna det som är främmande blir det annorlunda, säger den andra projektledaren Lena Arnell.

–Vi har visat att det som man i så fall saknar kan man fixa, oavsett om det handlar om språket eller yrkeskunskaper, konstaterar Susanne Lundgren.

Utgångspunkten för projektet som startade 2003 var att försöka reda ut vad begreppet »språklig kompetens« egentligen innebar. Vad betyder det när man säger att man ska kunna tillräckligt god svenska för att arbeta på en svensk myndighet? Och i botten låg också det faktum att Skatteverkets personal hade svårt att kommunicera med den stora ”kundgrupp” som inte är född i Sverige.

Lär om skånska kulturer

Inom projektets ram har de arbetslösa akademikerna fått göra praktik på verket med en egen handledare och parallellt med det praktiska arbetet fått utbildning i ”brukssvenska” och myndighetskultur. Samtidigt har alla anställda fått undervisning om olika kulturer som finns i samhället i Skåne.

–Som invandrare är man nybörjare på många sätt, samtidigt som man har en massa med sig i ryggsäcken. Och för att få jobb måste man visa att man är duktig, helst duktigare än någon som är född i Sverige, säger Huse Sulic, som arbetat i projektet som konsult och ”mångfaldsexpert”.

–Det vi försöker göra är att ge påfyllning i ryggsäcken – dels av den formella utbildningen från hemlandet, dels av den svenska kulturen. Men ska vi få mångfald och integration är det viktigaste att majoriteten börjar lyssna och fråga hur man ska skapa förutsättningar för minoriteten.

Darragh Hayden, Ebtehaj Alhomaid, Ksenija Scuka, Elena Silkina, Weronika Thordasson och Marta Simova är några av de akademiker som deltar i Skatteverkets Malmöregions projekt för ökad mångfald.
Bild: Sören Fröberg
Darragh Hayden, Ebtehaj Alhomaid, Ksenija Scuka, Elena Silkina, Weronika Thordasson och Marta Simova är några av de akademiker som deltar i Skatteverkets Malmöregions projekt för ökad mångfald.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA