”Det som hände var väldigt konstigt”
Alla var inställda på att styrelsen för den turkiska fackliga organisationen Kesk skulle dömas till fängelsestraff för uppvigling, men så blev det inte. Enligt Karin Brunzell, som är internationell sekreterare på ST och var på plats, kan den internationella uppmärksamheten ha fällt avgörandet.
Sex personer från styrelsen för den turkiska fackliga organisationen för offentliganställda, Kesk, stod åtalade för uppvigling efter att ha publicerat ett upprop om fred på sin hemsida.
De riskerade alla omkring femton månaders fängelse och var inför rättegången säkra på att de skulle dömas, frågan var bara hur hårt straffet skulle bli.
Karin Brunzell, internationell sekreterare på ST, fanns precis som många andra internationella och fackliga representanter på plats vid rättegången för att visa stöd och solidaritet med de fackliga. De blev alla förvånade över vad som utspelade sig i rättssalen.
– Det som hände var väldigt konstigt, advokaterna fick först redogöra för sitt och argumentera för att det inte går att uppvigla till fred, det är två motstridiga begrepp. Sedan när turen gick över till åklagarsidan valde den att inte uttala sig alls, och domaren meddelade att alla var frikända och fick gå, säger Karin Brunzell.
Resonemanget bakom domen fick de inte veta någonting om.
– Vi fick inte veta någonting, det ska komma i en skriftlig dom senare. Allting var väldigt konstigt, och även om alla förstås blev glada finns det en stor risk i det här. Åklagaren kan välja att överklaga domen och fortsätta när vi inte är på plats. Det kan ju vara så att man inte vill ha den här domen precis nu, när det är så rörigt i Europa på andra fronter och stor press på Turkiet.
Situationen för fackligt aktiva i Turkiet är överlag väldigt tuff, speciellt för statsanställda, berättar Karin Brunzell.
– Regeringen har bland annat startat egna fackförbund och vill man ha kvar sin anställning inom staten får man inte vara med i något annat förbund. Statliga arbetsgivare har även trakasserat människor som är medlemmar i andra fackförbund än de statliga och gjort så att de till exempel inte får löneförhöjningar eller kontraktsförlängningar.
Varför kändes det viktigt för ST att närvara vid den här rättegången?
– De turkiska facken har gått ut och bett om solidaritet och att representanter från andra länder ska komma dit och vara på plats. Vi vet att den fackliga situationen i Turkiet är väldigt tuff och Turkiet gjort mycket för att försvaga fackföreningsrörelsen, det fick oss att vilja stötta facken på det sätt vi kan.
Publikt har även tidigare rapporterat om situationen för fackanslutna i Turkiet. Förra året skrev vi om en rättegång mot 97 fackligt aktiva i Kesk som pågått sedan 2012. Där kan det enligt Karin Brunzell möjligen komma en dom i slutet av året.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.