Landshövdingen i Gotlands län, Cecilia Schelin Seidegård, tycker inte att det är konstigt att många statliga chefer slutar i förtid: »Det är rörligare nu än tidigare, ett förordnande på sex år är ganska lång tid«, säger hon.
Landshövdingen i Gotlands län, Cecilia Schelin Seidegård, tycker inte att det är konstigt att många statliga chefer slutar i förtid: »Det är rörligare nu än tidigare, ett förordnande på sex år är ganska lång tid«, säger hon.

»Det är mycket tuffare i dag än för tio år sedan«

LEDARSKAP2016-10-11

Att hela tiden vara granskad är den största skillnaden mellan att vara chef i statlig tjänst och i näringslivet. Det säger Cecilia Schelin Seidegård, landshövding i Gotlands län, som har erfarenhet av båda.

Visst finns det skillnader mellan att vara gd och vd. Men mycket är lika, tycker Cecilia Schelin Seidegård, nu landshövding i Gotlands län, men tidigare forskningschef på Astra och direktör för Karolinska universitetssjukhuset.

Hon tycker inte att det är konstigt att omsättningshastigheten på höga chefer ökat.

– Jag tycker inte att man ska se det som ett misslyckande. Det är rörligare nu än tidigare, ett förordnande på sex år är ganska lång tid, säger hon.

Hon ser det snarare som ett tecken på att kraven på toppchefer över lag har ökat.

– Det är oerhört hårda krav, mycket tuffare i dag än för tio år sedan.

Offentligheten är den största skillnaden, menar hon – att allt man undertecknar i statens tjänst blir offentlig handling. Mediedreven har ökat i både omfattning och frekvens.

En annan skillnad är trögheten. Demokratisk ordning ska ta tid, men den som kommer från näringslivet kan tycka att saker tar alltför lång tid.

– Man tycker att även näringslivets företrädare bör veta hur staten styrs, men jag kan förvånas över att det ibland är noll koll på det, säger Cecilia Schelin Seidegård.

Det som chefer som rekryterats till staten från andra sektorer kan bidra med är »kundperspektivet«, anser hon.

– Det är ett slitet ord, men att ha fokus på att saker och ting ska fungera för medborgarna. Och handlingskraft, att få saker gjorda. Min erfarenhet är dock att det finns väldigt många väldigt kompetenta människor i statlig förvaltning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA