Annons:

Departement »glömde« förhandla

REGERINGSKANSLIET2012-03-06

Socialdepartementet har dragit in nio tjänster för att få mer pengar över till utredningar. Inför en omplacering »glömde« man att förhandla med facket.

Av:  Eva Spira

När socialdepartementets budget krympte valde ledningen att minska personalen till förmån för utredningsarbetet. Före jul informerades facket om att nio tjänster skulle dras in. Två personer skulle bort och övriga sju var vakanser som inte skulle återbesättas.

ST protesterade:

– Vi ansåg att det skulle gå att klara besparingarna utan att minska antalet tjänster, säger sektionsordförande Tom Nilstierna.

I januari blev han kontaktad av en medlem som fått veta av sin chef att hon skulle omplaceras till en annan del av Regeringskansliet.

– Men arbetsgivaren hade inte förhandlat med oss, vilket de måste göra enligt medbestämmandelagen.

Sedan ST kontaktat arbetsgivarenheten på Regeringskansliet kom förhandlingarna igång.

– Den omplacerade medlemmen är nöjd med sitt nya jobb. Men det är ändå häpnadsväckande att arbetsgivaren inte följt formalia, säger Tom Nilstierna.

Birgitta Carlsson, personalchef på departementet, beskriver händelsen som ett olycksfall i arbetet:

– Det var ett misstag. Det här hände precis efter jul och allt gick lite för fort. Chefen på en enhet berättade om vilka konsekvenser neddragningen skulle få så att de som berördes inte skulle få informationen från annat håll först, säger hon.

Att ett departement kan dra ned på personal för att få mer pengar till utredningar bekymrar STs avdelningsordförande Anita Engvoll.

– Risken är att andra statssekreterare gnuggar händerna och gör likadant. Det får i förlängningar konsekvenser för arbetsmiljön och skapar oro kring anställningstryggheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA