Delgivning kan tas från polisen
Regeringen vill föra över delgivningsverksamheten från polisen till kronofogdemyndigheterna.
Förslaget, som finns med i polisverksamhetsutredningen om renodlat polisarbete, skulle syfta till att öka domstolarnas effektivitet och frigöra polisresurser. Detta har justitieministern också framhållit i massmedia.
ST-Polisväsende är kritiskt till förslaget. Det leder inte till att polisresurser frigörs, eftersom polisens civilanställda ofta sköter delgivningsverksamheten. Polisen har dessutom en lokal organisation för delgivningen och finns på fler ställen än kronofogdemyndigheterna.
– Förslaget har skapat oro bland de civilanställda som arbetar med delgivning. Förs verksamheten över till annan myndighet måste de civilanställda som arbetar med delgivning utbildas för nya arbetsuppgifter. På så vis kan polisresurser frigöras, framhåller Maj Axelsson, ordförande i ST-Polisväsende.
Delgivning om till exempel brott sker idag genom att poliser eller delgivningsmän (civilanställda) överlämnar meddelandet till den misstänkte. Men de når inte alltid den misstänkte. 1999 missades 25 procent av delgivningarna.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.