Delat ansvar försvårar överblick

ARBETSMARKNAD2011-04-21

De som får kommunalt försörjningsstöd deltar inte lika ofta i Arbetsförmedlingens program som de med a-kassa, enligt en studie från IFAU. Det delade ansvaret för arbetslösa biståndstagare kan vara ett problem, säger rapportförfattaren.

Varannan av dem som får försörjningsstöd (socialbidrag) är inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. De är i allmänhet längre från arbetsmarknaden än andra inskrivna vid förmedlingen. Bidragstagarna är yngre, har lägre utbildning och är oftare födda utanför västvärlden, enligt rapporten från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU.

De som har socialbidrag hittar mer sällan ett jobb, jämfört med övriga grupper. De deltar också mer sällan i Arbetsförmedlingens program, som till exempel jobb- och utvecklingsgarantin.

”Varför det är så vet vi inte. En möjlig förklaring är att gruppen i stället deltar i kommunala aktiviteter. Problemet är att vi vet väldigt lite om dessa kommunala program. Den lilla forskning som finns som jämför kommunala och statliga arbetsmarknadspolitiska insatser finner dock att de statliga insatserna fungerar bättre för att få arbetslösa i arbete”, säger rapportens författare Eva Mörk i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten hjälper program som kombinerar utbildning med subventionerad anställning deltagarna att hitta jobb. Att göra det mer lönsamt att arbeta under den tid som bidrag betalas ut och att undanta viss inkomst från biståndsprövningen verkar däremot inte minska bidragstagandet.

Det delade ansvaret för arbetslösa biståndstagare mellan kommunernas socialtjänst och Arbetsförmedlingen kan leda till att individer faller mellan stolarna, enligt Eva Mörk.

”Uppdelningen kan också leda till dubbelarbete då flera aktörer gör liknande saker. Än så länge saknas dock empiriska belägg för att ökad samverkan mellan aktörerna verkligen leder till bättre utfall för arbetslösa.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA