Delaktighet nyckelord i lönerörelsen

STÄMMA2006-06-01

Hur ska dialogen inför avtalsrörelsen 2007 föras med medlemmarna? Det var ett av ämnena som ledamöterna debatterade under STs förbundsstämma den 30–31 maj.

– Avtalsrörelsen 2007 ska genomföras med största möjliga delaktighet och påverkan från medlemmarna, underströk STs ordförande Annette Carnhede på förbundsstämman på Djurönäset utanför Stockholm.

Delaktigheten ska gälla redan från sommarens slut, innan själva avtalsrörelsen startar. Av hävd har det alltid varit löne- och anställningsvillkor som engagerat medlemmarna mest och nu avser ST att få igång en dialog som omfattar alla på arbetsplatsen.

Detta förklarade hon för stämmodeltagarna innan de i ”workshops” tog upp hur dialogerna med medlemmarna bör genomföras. Man behandlade också vilka frågeställningar som bör vara utgångspunkter när medlemmarna samlas till diskussioner på arbetsplatserna.

En frågeställning rör möjligheten att förena yrke och privatliv, en annan kollektivavtalets värde.

– Vi bör kanske ge en internationell utblick och förklara vad lagreglerade minimilöner är för att ge en ram åt kollektivavtalet, föreslog Meeri Wasberg, ST inom Arbetsmarknadsverket.

I hennes diskussionsgrupp enades man om att en väsentlig uppgift är att klargöra för medlemmarna vad kollektivavtalen står för.

– Utvecklingen inom mitt område, polisväsendet, går alltmer mot lönesättande samtal, konstaterade Maj Axelsson. Därför bör vi ta upp med medlemmarna den samlande kraft som kollektivavtalet utgör.

Anders Frisk, ST inom Skogsstyrelsen, såg inte kollektivavtal och lönesättande samtal som motsatser. Kollektivavtal krävs även för lönesättande samtal eftersom detta i sig inte är en rättighet.

Gruppdeltagarna ansåg också att löner och lönepolitik bör handla bland annat om varför det är viktigt att nyanställda får höga ingångslöner och varför äldre ”halkar efter”.

När det gäller formerna för medlemsdialogerna föredrog flera stämmodeltagare att det skulle ske i mindre samlingar – varför inte som ”soppluncher” eller ”fackfika”?

Under förbundsstämman gjordes fyllnadsval till förbundstyrelsen. Alejandra Pizzaro, ST inom universitets- och högskoleområdet, och Thomas Bjerman, ST inom Sis, utsågs till nya styrelsesuppleanter.

Valet av valberedning väckte en del uppmärksamhet. Förbundsstyrelsens förslag till sammansättning gick igenom men det blev sluten omröstning om vem som skulle bli sammankallande. Ann-Britt Nilsson, ST inom Försäkringskassan, vann omröstningen mot Lars-Erik Backström, ST inom Arbetsmarknadsverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA