Delaktighet bästa vägen förändra arbetssättet

FORSKNING2008-10-22

Om nya arbetssätt ska slå rot lokalt måste medarbetarna göras delaktiga. Det visar en doktorsavhandling där Arbetsförmedlingen står i fokus.

Den kanske vanligaste metoden att styra en stor myndighet mot samma mål är att skicka ut centralt beslutade direktiv. Problemet är bara att arbetssätt som kommer uppifrån sällan får tillräckligt genomslag lokalt. Det visar Martin Fransson, som specialstuderat lokala arbetsförmedlingar i en doktorsavhandling vid Karlstads universitet.

– Väldigt ofta har man problem att få det accepterat. Man når inte ut med det, säger han.

Lösningen är enligt honom att i stället låta medarbetarna själva kartlägga hur arbetet går till, och varför man jobbar som man gör. Det kan i sin tur väcka intresse för vägledning – och centrala riktlinjer. Poängen är att båda ingredienserna behövs, menar Martin Fransson.

– Den centrala styrningen måste kombineras med det lokala sunda förnuftet. De organisationer som jobbar så har mycket lättare med förändringar.

När komplexiteten ökar i tjänsteproduktionen går det inte längre att dela upp tanke och handling, påpekar Martin Fransson. Hans slutsatser har väckt intresse hos en rad andra myndigheter, liksom inom vården och industrin.

– Förändring kan inte gärna uppstå på annat sätt än genom samtal, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA