De vill rekrytera chefer utan insyn
Många myndigheter är positiva till förslaget med ökad sekretess vid rekrytering av myndighetschefer. Men Justitiekanslern avvisar idén, och hänvisar till att insynen är viktig för demokratin.
En statlig utredning har föreslagit att uppgifter om vilka som sökt jobb som myndighetschefer ska sekretessbeläggas. Motiveringen är att offentligheten kan avskräcka personer från att söka chefstjänster, något som får stöd i en enkät som ingår i utredningen. De remissvar som kommit in tyder på att utredaren har ett stort stöd hos många myndigheter.
Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket är några av de remissinstanser som ger sitt stöd till utredarens förslag.
»Intresset att få kompetenta sökanden överväger intresset av offentlighet«, skriver Försäkringskassan.
Men Justitiekanslern, JK, avråder från ökad sekretess. Det gör också ST och Tidningsutgivarna, TU. TU skriver: »Vi börjar närma oss en punkt där sekretessregleringen täcker upp samhällslivet i så stor omfattning att det snart blir oegentligt att tala om offentlighet som huvudregel«.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.