De flesta som nekas sjukpenning återgår i arbete

SJUKPENNING2018-11-09

De allra flesta som nekas sjukpenning återgår till arbete, enligt en rapport från Försäkringskassan. Men bland dem som återgår i arbete minskar inkomsterna och för de lägst avlönade är tappet dramatiskt.

Av:  Carl von Schéele

Försäkringskassan nekar varje år tio tusentals personer sjukpenning. Nu har myndigheten kartlagt vad som händer med de personer som får avslag efter 180 dagar sjukskrivning då Försäkringskassan gör en fördjupad bedömning av arbetsförmågan.

Av de 5 300 personer som fick avslag på sjukpenning 2015, det senast undersökta året, återgick 70 procent i arbete, visar rapporten. Det är en lägre siffra än för den grupp som på eget initiativ avslutar sin sjukpenning efter en lång sjukskrivning. Bland dem återfinns 85 procent i arbetslivet. Bland individerna som fått avslag eller som själva avslutat sjukpenningen efter 180 dagar 2015 finns en mycket utsatt grupp på nära 400 personer som hamnat utanför arbetsmarknaden och inte får någon ersättning från socialförsäkringen.

Försäkringskassan har också undersökt vad som hänt på längre sikt för den grupp som fick avslag under åren 2011-2013. En stor del av dem har bytt både arbetsgivare och bransch.

Ett problem är att inkomsterna minskar för dem som återgår till arbetslivet. I genomsnitt tappar de 10 procent av inkomsten, men bland de lägst avlönade sjönk inkomsterna dramatiskt.

Av de äldre med avslag tar en stor andel ut pension före 65 års ålder. I åldersgruppen 61 – 65 år var det 20 procent 2015.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Sjukpenning
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA