Annons:

De drabbas av de nya reglerna för sjuka

SJUKFÖRSÄKRINGEN2009-11-11

Åtskilliga av de 54 000 långtidssjuka som utförsäkras och förs över till Arbetsförmedlingen nästa år kan få svårt med sin försörjning. I sin proposition tar regeringen viss hänsyn till remisskritiken, men fortfarande kommer sjuka att få lägre ersättning än i dag – eller mista den helt.

Av:  Eva Spira

Först i december tar riksdagen ställning till vad som ska hända med dem som utförsäkras från Försäkringskassan nästa år. Och redan i januari går den första gruppen långtidssjuka – mellan 15 000 och 17 000 personer – över till Arbetsförmedlingen. Under tre månader ska de delta i ett introduktionsprogram vars innehåll ännu inte är helt spikat.

Regeringen har tagit viss hänsyn till remisskritiken och i sitt lagförslag förtydligat vilka långtidssjuka som ska undantas från utförsäkring och bli kvar inom Försäkringskassans ansvarsområde. Det gäller bland annat dem som vårdas på sjukhus och personer som saknar verklighetsuppfattning.
Men även med nuvarande lagförslag kommer det att finnas långtidssjuka som får svårt med sin försörjning. Många finns bland dem som är för sjuka för att bli kvar hos Arbetsförmedlingen efter introduktionsprogrammet.

– Vi räknar med att 30 procent kommer tillbaka till Försäkringskassan. Men jag kan inte säga hur många av dem som blir utan ersättning, säger Cecilia Udin, försäkringssamordnare på Försäkringskassan.

En annan följd av de nya reglerna är att utförsäkrade som aldrig har jobbat eller jobbat väldigt lite innan de blev sjuka får räkna med lägre ersättning.

ILLUSTRATION: Anna Harvard
ILLUSTRATION: Anna Harvard

FYRA EXEMPEL

Peter 31 år
Peter har varit sjuk och bara haft kortare anställningar sedan han slutade skolan. I dag har han tidsbegränsad sjukersättning och får
8 560 kronor i månaden före skatt. I januari ska han gå med i Arbetsförmedlingens introduktionsprogram och får då 4 900 kronor i aktivitetsstöd.
›Peters ersättning sjunker med 3 660 kronor per månad.

Lena 42 år
Lena har varit sjuk i många år och har i dag tidsbegränsad sjukersättning på 8 560 kronor i månaden. Från 1 januari ska hon vara med i Arbetsförmedlingens introduktionsprogram och får 4 900 kronor i månaden i aktivitetsstöd. När programperioden är över bedöms hon sakna arbetsförmåga. Men Lena kan inte få någon sjukersättning då Försäkringskassan inte bedömer att hennes arbetsförmåga är stadigvarande nedsatt. Hon saknar SGI, sjukpenninggrundande inkomst, och kan därför inte heller få någon sjukpenning.
›Lena får 0 kronor i ersättning.

Filip 53 år
Filip har i dag 17 120 kronor i tidsbegränsad sjukersättning. Från 1 januari deltar han i Arbetsförmedlingens introduktionsprogram och får aktivitetsstöd med 14 960 kronor i månaden. Efter två veckor blir han sjuk och kan inte fortsätta. Han får behålla sitt aktivitetsstöd under 30 dagar. Men enligt de nya reglerna finns en karenstid innan han kan få någon sjukpenning. Han får tillbaka sin sjukpenninggrundande inkomst, SGI, 1 april.
›På grund av karenstiden måste han vänta sex veckor innan han kan få sjukpenning. Under den tiden får Filip 0 kronor i ersättning.

Selma 45 år
Selma har i dag sjukpenning med 14 700 kronor i månaden. Hon har varit sjuk i många år och orkar inte delta i Arbetsförmedlingens introduktionsprogram. Men hon ligger inte på sjukhus och uppfyller inte heller något annat av de kriterier som skulle innebära att hon undantas från utförsäkring.
›Selma blir utan ersättning i 87 dagar. Därefter kan hon begära sjukpenning på nytt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA