De borgerliga vill lägga ned AMS
AMS framtid blir en het valfråga. De borgerliga partierna vill lägga ner större delen av myndigheten. Men socialdemokraterna tänker försvara en statlig arbetsförmedling och arbetsmarknadsutbildning.
Folkpartiet föreslog nyligen i en partimotion att AMS läggs ner ”i sin nuvarande form”. Nu har folkpartiet fått gehör hos de andra borgerliga partierna i en gemensam arbetsgrupp.
Enligt folkpartiet skulle AMS endast behålla vissa myndighetsuppgifter, som tillsyn över a-kassan och utbetalning av pengar till dem som ordnar arbetsmarknadsutbildningar.
Arbetsförmedling och yrkesutbildning skulle andra aktörer – privata, kommunala och ideella – ansvara för. Den arbetslöse får en ”omställningspeng” och kan själv välja utbildningsanordnare.
Den borgerliga arbetsgruppen är enig om en förändring med dessa huvuddrag men förslaget är ännu inte spikat i sina detaljer. Enligt centerpartisten Margareta Andersson kan AMS få en något större roll än vad folkpartiet förespråkar.
En del tjänster som AMS står för i dag skulle också finnas kvar, fast kanske med annan huvudman eller i annan form. Det gäller till exempel den platsannonsering på Internet som AMS byggt upp.
Socialdemokraten Sven-Erik Österberg, ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, ser utspelet som ett skott från höften.
– Det ursprungliga folkpartiförslaget är inte ens realistiskt, det skulle inte fungera, kommenterar han.
Han tror att de borgerligas motiv är att minska utgifterna för arbetsmarknadspolitiken och därmed kunna sänka skatterna ytterligare.
– Att behålla AMS är inget mål i sig, säger han. Men en aktiv arbetsmarknadspolitik förutsätter att man har resurser att sätta in för dem som har det svårt, som lågutbildade och människor som varit borta länge från arbetsmarknaden.
Enligt Sven-Erik Österberg är det också viktigt att det är en statlig myndighet som har hand om de resurserna. Som riksomfattande myndighet kan AMS säkerställa att reglerna tillämpas rättssäkert och att människor blir lika behandlade över hela landet.
– Om kommunerna eller privata företag tog över skulle det helt raseras, anser han.
AMS är en myndighet som ofta blir utsatt för kritik. Sven-Erik Österberg misstänker dock att kritiken från borgerligt håll i mångt och mycket beror på att myndigheten klarat sina uppgifter bättre än oppositionen trott och sagt.
– Jag tror att de borgerliga är lite besvikna över det.
ST-AMS kräver Fahimis avgång
STs avdelning inom AMS kräver i ett brev till näringsdepartementet att Bijan Fahimi (fp) lämnar sin post i AMS styrelse. Orsaken är Fahimis deltagande i den borgerliga arbetsgrupp som vill lägga ned större delen av AMS.
– Vi förutsätter att de som ingår i AMS styrelse vill arbeta för att verksamheten bedrivs och utvecklas på bästa sätt. Bijan Fahimis önskan att lägga ned AMS rimmar inte med ett sådant uppdrag, säger Bent Nielsen, ordförande för ST-AMS.
Enligt facket är det omöjligt för Bijan Fahimi att förena uppdragen i arbetsgruppen och styrelsen.
– Hans agerande leder till att AMS styrelse förlorar sin trovärdighet. Vi önskar därför att regeringen snarast entledigar Fahimi från sitt uppdrag i AMS styrelse och ersätter honom med någon som är beredd att utföra jobbet på ett riktigt sätt, säger Bent Nielsen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.