Dataprofilering hölls hemlig

HEMLIGT2008-02-05

Under hösten använde arbetsförmedlingarna i Gävleborg ett datorstött verktyg för att göra profiler av långtidsarbetslösa. Men de arbetssökande var inte informerade om projektet.

Drygt 2700 arbetssökande i Gävleborgs län bedömdes, utan att veta om det, mot en statistisk databas som innehåller historiska uppgifter om andra arbetssökande.

Det verktyg som arbetsförmedlingarna använde bygger på en modell för att rangordna individer efter deras risk att bli utförsäkrade från a-kassan. Den svenska varianten är framtagen av Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering.

–I pilotförsöket bestämde vi oss för att inte berätta för den sökande om profileringen därför att vi var oroliga för att alltför mycket energi skulle läggas på att gå igenom detta, säger projektledaren Lena Josefsson på arbetsförmedlingen i Gävle.

Kan strida mot lagen

Användningen av datoriserad hantering av personuppgifter regleras i personuppgiftslagen, pul. På arbetsmarknadsområdet finns också en speciallagstiftning som arbetsförmedlingarna ska följa. Både enligt pul och specialregleringen krävs att hanteringen är sakligt motiverad utifrån ändamålet med verksamheten.

Juristen Katarina Högquist på Datainspektionen känner inte till fallet närmare, men säger att hanteringen kan strida mot lagstiftningen om integritetsskydd.

–Generellt är man skyldig att informera dem som berörs. Dessutom kan profiler upplevas som integritetskänsliga personuppgifter och därmed vara otilllåtna, säger hon.

Arbetsförmedlarna nöjda

De uppgifter som arbetsförmedlingarna utgick ifrån var de personliga uppgifter som de arbetssökande själva lämnar när de anmäler sig på arbetsförmedlingen.

I utvärderingen av projektet förklarar sig fyra av fem arbetsförmedlare positiva till att fortsätta använda verktyget. De anser att det har hjälpt dem att avgöra vilket stöd den arbetssökande behöver.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA