Annons:

Datalagringsdirektivet förklaras ogiltigt

EU2014-04-08

EU-domstolen har beslutat sig för att ogiltigförklara det omdebatterade datalagringsdirektivet. Enligt domstolen innebär direktivet ett omfattande och allvarligt intrång i privatlivet, utöver vad som kan anses vara ”strängt nödvändigt”.

EUs datalagringsdirektiv från 2006 innebär att trafikuppgifter om exempelvis telefonsamtal och sms måste lagras i minst sex månader. Syftet är att säkerställa att uppgifterna finns tillgängliga för brottsutredningar och liknande.

Men direktivet har blivit hårt kritiserat, eftersom det medför en övervakning av människors sociala kontakter utan att det finns någon misstanke om brott.

I en ny dom har nu EU-domstolen beslutat sig för att ogiltigförklara direktivet. Bakgrunden är att både Irlands högsta domstol och Österrikes författningsdomstol har begärt att domstolen prövar direktivets giltighet.

Enligt Sonja Ahlgren, kansliråd på justitiedepartementet, är det för tidigt att säga vad domen får för konsekvenser för svensk lagstiftning.

– Men direktivet är ogiltigförklarat, så är det. Nu får vi undersöka hur vi i Sverige ska hantera det beskedet.

EU-domstolen konsterar att de uppgifter som enligt direktivet ska lagras bland annat gör det möjligt att veta med vem och på vilket sätt en person har kommunicerat, fastställa hur länge kommunikationen varat samt varifrån den skett.

Domstolen konstaterar också att de uppgifterna tillsammans kan ge mycket exakta upplysningar om privatlivet för de registrerade människorna. Det rör sig till exempel om personers vardagsliv, vistelseorter, förflyttningar, sociala relationer och umgängeskretsar.

Detta, menar domstolen, utgör ett synnerligen allvarligt ingrepp i den grundläggande rätten till respekt för privatlivet och skydd för personuppgifter.

”Det förhållandet att lagring och senare användning av uppgifterna sker utan att abonnenten eller den registrerade användaren underrättas härom kan ge berörda personer en känsla av att deras privatliv står under konstant övervakning”, skriver domstolen i ett pressmeddelande, och väljer därför att ogiltigförklara direktivet.

Justitiedepartementet ska nu utreda huruvida svensk lag behöver ändras för att följa EU-domstolens beslut. Det är oklart när det arbetet kommer att bli färdigt.

– Vi får titta på hur domstolen har resonerat och hur den motiverar sitt beslut. Vi har ju nationella regler med syftet att följa datalagringsdirektivet, men samtidigt har vi också andra regler, till exempel rättssäkerhetsgarantier, som kan ha betydelse. Det är alltså ganska komplicerade juridiska frågor som vi behöver ta ställning till, säger Sonja Ahlgren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Integritet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA