Dåligt fokus på utsatta barn

UNICEF2012-02-01

Myndigheter ägnar för mycket tid åt att sortera in barn som far illa i en grupp i stället för att se till att ta hand om barnen. Det anser Unicef i en aktuell rapport.

I en rapport som Unicef publicerar idag kritiseras svenska myndigheter för att de är för flata att ta hand om barn som far illa genom människohandel, trafficking. Det uppger flera medier. Unicefs barnrättsjurist Christina Heilborn tycker att polis, socialtjänst och migrationsmyndigheter måste bli bättre på att upptäcka de barn som är offer för trafficking:

”För mycket tid handlar om att definiera och utreda om det handlar om människohandel eller inte i ett initialt skede, medan man istället borde lägga krutet på att ta hand om barnet”, säger hon till Ekot.

Christina Heilborn anser, enligt TT, också att myndigheterna tar hänsyn till barnens etnicitet, vilket särskilt drabbar romska barn.

Enligt Unicefs rapport riskerar barn som utsätts för människohandel att inte få den hjälp de behöver. I sin utsatta situation kan de tvingas till prostitution, tiggeri eller att begå stölder, medan myndigheterna funderar om det i det enskilda fallet rör sig om människohandel eller inte.

Unicef uppmanar den svenska regeringen att anta en ny handlingsplan för att bekämpa människohandel.

Också Socialstyrelsen riktar kritik mot myndigheters agerande när det gäller utsatta barn. Myndigheten har granskat myndigheternas agerande i nitton fall där barn avlidit till följd av brott. Rapporten konstaterar att hälso- och sjukvården, skolan och förskolan ibland brister i sin anmälningsskyldighet.

”Vi har kunnat se att anmälningsskyldigheten inte efterlevs i tillräcklig utsträckning. Alla fall når helt enkelt inte socialtjänsterna, men även när en anmälan görs finns brister i hanteringen”, kommenterar Socialstyrelsens utredare Anna Ericsson i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA