Dålig säkerhet på statens vårdhem
Det finns stora säkerhetsbrister på Statens institutionsstyrelse, SiS, konstaterar Arbetsmiljöverket. Bristfälliga rutiner riskerar säkerheten för både personal och intagna. SiS måste åtgärda problemen senast 12 augusti i år.
Arbetsmiljöverket har sedan 2011 undersökt säkerheten för medarbetare och intagna på Statens institutionsstyrelse. Inspektörerna har besökt 16 av myndighetens vårdhem. Och listan över säkerhetsbrister är nu så lång att Arbetsmiljöverket har utfärdat ett så kallat föreläggande.
Det innebär att SiS får en begränsad tid på sig att komma till rätta med problemen. Den 12 augusti måste de vara åtgärdade.
Arbetsmiljöverket kräver bland annat åtgärder mot hot och våld vid dagliga rutiner, som när intagna ska gå från boendehus till verkstäder, vid måltider, undervisning, besök och medicinering. Arbetsmiljöverket pekar också på risker vid ensamarbete och nämner medarbetarnas trötthet vid övertidsarbete som en säkerhetsrisk.
SiS måste enligt Arbetsmiljöverket bli bättre på att göra riskbedömningar, skapa säkerhetsrutiner och kontrollera att rutinerna följs. Myndigheten måste också se till att medarbetarna faktiskt rapporterar om de hot- och våldssituationer som uppstår.
Sis huvudskyddsombud Jimmy Haller tycker att det är bra att Arbetsmiljöverket har utfärdat föreläggandet.
– Jag är glad att de så tydligt pekar på de här bristerna. Men jag förstår att det kan bli ett brutalt uppvaknande för myndigheten, säger han.
Men också Christer Pedersen, kommunikationsdirektör på Statens institutionsstyrelse, säger sig vara glad över inspektörernas beslut.
– Vi kommer inte att överklaga det. Tvärtom är vi tacksamma, även om det innebär en otrolig massa arbete för oss. All tillsyn är värdefull.
Borde ni inte ha en bra säkerhet utan att Arbetsmiljöverket behöver utfärda ett föreläggande?
– Vi ser det inte så. Vi försöker alltid bli bättre och det här en hjälp att utveckla våra rutiner.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.