Dålig kunskap om offentlighetsprincipen

ÖPPENHET2017-02-21

Polisens region öst har en hel del att lära när det gäller offentlighetsprincipen. Det konstaterar Justitieombudsmannen, JO, i ett beslut med kritik på flera punkter.

En man som hade begärt att få ut en polisanmälan fick vänta i 14 dagar på att få den. Under den tiden hann tre befattningshavare inom Polisen fråga honom varför han ville ta del av handlingen. Först när mannen kontaktade en jurist i myndigheten och hotade med JO-anmälan lämnades den begärda handlingen ut.

JO är kritisk till den långa handläggningstiden. Den berodde dels på att begäran gick flera vändor i ett långsamt internpostsystem, dels på att flera tjänstemän inte ville fatta beslut på egen hand då de kände sig osäkra på offentlighetsreglerna.

JO anmärker också på de upprepade frågorna om vad den begärda handlingen skulle användas till. Sådana frågor får bara ställas om det behövs för att myndigheten ska kunna pröva hinder mot utlämningen. Och när handlingen väl lämnades ut skedde det utan sådana frågor, så uppenbarligen var de inte nödvändiga, noterar JO.

Dessutom kritiserar Justitieombudsmannen myndighetens krav att ansökan om utlämnande skulle göras skriftligt. Några sådana formkrav finns inte i lagen.

Enligt JO visar fallet att ”det finns en betydande okunskap inom den aktuella polisgruppen när det gäller offentlighetsprincipen”. Polisen har i ett yttrande till JO förklarat att myndigheten har en ny arbetsordning som innebär att fler medarbetare än tidigare har ansvar för att lämna ut allmänna handlingar. Man har därför startat en intern utbildning om offentlighet och sekretess.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA