Annons:

Dålig information till studenter

ARBETSMARKNAD2009-02-10

Var femte student vill arbeta i staten. Men staten är dålig på att informera om värdet av en statlig anställning. Det visar en undersökning som Arbetsgivarverket låtit göra.

Arbetsgivarverket har låtit undersökningsföretaget Cosmos ställa frågor till drygt 1 100 högskolestuderande som läser ekonomi, IT, juridik, samhällsvetenskap och teknik. 18 procent angav att ett statligt arbete var förstahandsalternativet i karriärvalet. 72 procent skulle i första hand vilja få ett jobb inom privat näringsliv och 10 procent vill helst jobba kommunalt.

Stimulerande arbetsuppgifter och trevliga arbetskamrater är absolut viktigast i valet av arbetsgivare. Hög lön kommer först på tredje plats. De faktorer studenterna främst associerar med ett jobb i staten är jämställdhet, goda möjligheter att kombinera jobb och föräldraskap, etik och möjligheter att påverka samhällsutvecklingen.

Det bästa sättet att få kännedom om en eventuell framtida arbetsgivare är genom riktade aktiviteter som mässor, föreläsningar eller arbetsmarknadsdagar. Det tycker 57 procent av studenterna. Men bara fyra av tio hade fått sådan information från någon statlig myndighet. Information från statliga myndigheter har studenterna främst fått genom kanaler som de själva tycker är mindre viktiga – tidningar, annonser, affischer och broschyrer. Mer än var femte sa sig inte ha fått någon information alls om statliga myndigheter som arbetsgivare.

– Olika myndigheter har kommit olika långt när det gäller kommunikation med potentiella medarbetare eller grupper som har intressant kompetens, men vi märker att intresset ökat för dessa frågor hos våra medlemmar, säger Arbetsgivarverkets informationschef Lars Andrén i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA