Cyberattacker mot myndigheter har blivit mer avancerade

IT-SÄKERHET2024-08-26

Cyberattacker mot svenska myndigheter har blivit mer avancerade, men antalet ökar inte längre i samma takt som de senaste åren, visar en undersökning som Ekot gjort bland ett tjugotal statliga myndigheter.

”Vi behöver göra större insatser hela tiden för att säkra oss. Det är ett konstant och ökande flöde och framför allt mer sofistikerat över tid”, säger Mattias Joelsson, ansvarig för it-säkerhet på Konsumentverket, till Ekot.

Enligt Ekot vittnar många myndigheter också om att attackerna blivit mer avancerade i sin utformning, mer välformulerade och svårare att värja sig emot.

Flera it-säkerhetsexperter menar att hackarnas fokus förefaller ha vänts från Sverige i och med Natomedlemskapet. Statistik från cybersäkerhetsföretaget Truesec visar att antalet attacker som de avvärjt för sina kunders räkning har ökat kraftigt de senaste två åren, men under 2024 snarast stabiliserats på en hög nivå.

Cybersäkerhetsspecialisten Marcus Murray på Truesec beskriver nuläget som en platå. En förklaring kan enligt honom vara internationella polisiära insatser riktade mot hackare som arbetar med så kallad ransomware:

”Det har gett effekt. Men vi vet också att de har en tendens att komma tillbaka i ny form. Det innebär inte att man kan känna sig trygg på lång sikt”, säger Marcus Murray till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA