Chockades av besked om jobben
På en vanlig arbetsplatsträff fick medarbetare på Kungliga tekniska högskolan utan förvarning veta att deras jobb skulle försvinna. Flera verksamheter på skolan för teknik och hälsa står inför avveckling. Beslutet har fattats utan dialog med facken.
I början av året upptäckte ledningen på KTHs skola för teknik och hälsa att flera av skolans enheter drogs med stora underskott. Arbetsgivaren informerade om detta på samverkansmöten under våren, men trots att både ST och Sacoförbunden bad att få se det ekonomiska underlaget fick de inte det.
I stället ombads enhetscheferna att lämna in åtgärdsplaner för att nå en budget i balans. Sanny Shamoun, forskare och ordförande för ST vid KTH, berättar att medarbetarna och facken under våren kände sig frustrerade:
– Det var bara cheferna som diskuterade med varandra, vi fick inte se något. Trots att vi bad om att få insyn fick vi inte det, varken i ekonomin eller i vilka åtgärder man tänkte sig.
Under sommaren bildades en arbetsgrupp som skulle utforma ett konkret åtgärdsförslag. Eva-Lotta Thunqvist, universitetslektor och anställd på KTH sedan 22 år, är kritisk till processen:
– Det var bara chefer där också! Fortfarande fanns ingen dialog alls med medarbetarna, säger hon.
Skolchefen Hans Hebert berättar att arbetsgruppen bestod av honom själv, den administrative chefen och vice skolchefen. Ekonomichefen var adjungerad till gruppen.
– Någon annan får avgöra vad som är rätt och fel i det här, men det stämmer att facken inte var med i det arbetet. Fast de hade fått information om att vi hade ekonomiska problem, säger Hans Hebert.
Utan förvarning meddelade arbetsgruppen sina slutsatser på ett samverkansmöte i slutet av augusti: Verksamheten i tre av enheterna skulle avvecklas. Bara ett par timmar senare fick medarbetarna samma information på en arbetsplatsträff.
Sanny Shamoun berättar att de medarbetare som hade kommit till mötet blev chockerade.
– Vi var helt oförberedda. Man trodde att man skulle gå på ett vanligt apt-möte. Många verksamheter är dessutom så små att det i flera fall gick att se precis vilka som skulle drabbas. En medarbetare sa »Varför har du inte skrivit mitt namn där i stället? Det är ju bara jag som jobbar med de uppgifterna!«
Hans Hebert säger att ett skäl till att inte låta facken vara mer delaktiga i processen har varit att inte starta ryktesspridning och väcka oro.
– Hur öppet ska man diskutera sådana här frågor? Som jag ser det skulle skräcken vara att man sitter på ett apt och tillsammans diskuterar fram vilka i gruppen som ska anses övertaliga. Det vore absurt.
Facken å sin sidaanser att arbetsgivaren har brutit mot samverkansavtalet, eftersom medarbetarna inte har fått vara med i någon dialog om neddragningarna. De har förklarat sig oeniga med skolans åtgärdsförslag och har nu anlitat en arbetstagarkonsult, som ska gå igenom det ekonomiska läget och göra en konsekvensanalys. I väntan på hans rapport 3 november vidtas inga åtgärder och det finns ännu ingen tidsplan för uppsägningarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.