Caroline Krook inför rätta
– Jag hamnade i en absurd situation, förklarade biskop Caroline Krook när hon stod inför Stockholms tingsrätt åtalad för tjänstefel. I början av januari 2000 brände hon allmänna handlingar på sitt lantställe.
När Caroline Krook tillträdde som biskop i Stockholm bad hon prästerna skriva personliga brev om sin arbetssituation.
Hon fick 350 svar – ett stort och personligt färgat tidsdokument. Caroline Krook ville ha uppriktiga åsikter och hade därför lovat prästerna att hon, och endast hon, skulle läsa breven.
Uppgifter ur breven använde Caroline Krook i sin ämbetsberättelse utan att det gick att härleda vem som skrivit vad.
När en journalist begärde ut breven vägrade hon och hänvisade till att hon mottagit breven i egenskap av prästernas själavårdare, Pastor Pastorum.
Ärendet hamnade hos kammarrätten som förklarade att breven var allmänna handlingar och ålade Caroline Krook att “skyndsamt” pröva vad som kunde lämnas ut.
– Jag hade att välja mellan att låsa in breven i ett skåp, bränna dem, sända tillbaka dem eller lämna ut dem efter att ha tagit bort allt utom inledningen och avsändare, förkl rade Caroline Krook.
Det blev en kombination av återsändning och bränning. Ett tungt men trots allt lätt val enligt Caroline Krook med tanke på löftet till prästerna.
Allmänna handlingar är allas handlingar. De utgör, som det är formulerat i arkivlagen, “en del av det nationella kulturarvet”.
Därför har bland annat Justitieombudsmannen, JO, i konkreta fall uttalat kritik mot myndigheter som förstört allmänna handlingar.
Ett sådant agerande strider mot de grundprinciper som lagstiftarna velat uppnå, nämligen rättssäkerheten samt effektiviteten i förvaltningen och folkstyret.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.