Annons:

Arbetsförmedlingens system för att hantera aktivitetsrapporter strular fortfarande. Det ökar stressen och frustrationen. »I början behövde vi växla mellan våra olika system för att godkänna en rapport«, säger arbetsförmedlaren Patrik Nilsson, här med koll
Bild: Sören Fröberg
Arbetsförmedlingens system för att hantera aktivitetsrapporter strular fortfarande. Det ökar stressen och frustrationen. »I början behövde vi växla mellan våra olika system för att godkänna en rapport«, säger arbetsförmedlaren Patrik Nilsson, här med koll

Buggar stressar arbetsförmedlare

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-12-18

Arbetsförmedlingens system för aktivitetsrapporter dras fortfarande med buggar, oklarheter och tekniska brister. STs avdelningsordförande Helena Perlerot får signaler från hela landet om frustration hos både de arbetslösa och arbetsförmedlare.

Sedan september ska många arbetslösa rapportera sin aktivitet till Arbetsförmedlingen på färdiga blanketter. Men sjösättningen av systemet har kantats av tekniska problem och efter mer än tre månader trasslar tekniken fortfarande.

Patrik Nilsson, arbetsförmedlare på Globens arbetsförmedling i Stockholm, säger att man gör uppdateringar och att det går åt rätt håll, men att många problem fortfarande kvarstår.

– Vår applikation som heter »medhjälparen« har buggar och drabbas av driftstörningar. Och framför allt har våra olika datasystem inte varit tillräckligt samkörda. I början behövde vi växla mellan flera olika system för att godkänna en rapport. Det blev väldigt många klick.

Hans kollega Linn Bristell, som är arbetsplatsombud för ST, säger att rapporteringen också ställer nya krav på de arbetslösa.

– Det kommer många frågor från dem, och en hel del oro. Särskilt från dem som är språksvaga eller av någon annan anledning har svårt med datorer eller blanketter.

Helena Perlerot, ST-ordförande på Arbetsförmedlingen, säger att många beskriver samma situation.

– Jag får de här signalerna från hela landet. Det är mycket frustrerande och problemen drabbar både de arbetslösa och våra medlemmar. Teknik som strular tar tid och ökar stressen.

Men trots alla problem tycker alla tre att det finns en poäng med rapporteringen: de arbetssökande får bättre översikt över sitt arbetssökande och kontakten med arbetsförmedlaren blir tydligare.

Helena Perlerot pekar ut tidsbristen som det stora problemet:

– Allt ska gå så himla snabbt! Då hinner man inte testa, utan sätter i gång sådana här jätteprojekt i skarpt läge.

Arbetsförmedlingens projektledare Göran Åhman säger att han är den förste att beklaga att systemen fortfarande strular.

– Det enda jag kan säga är att vi jobbar som bara tusan. Och det går åt rätt håll. Men just när det handlar om lagförslag går det inte att göra några riktiga pilotstudier innan lagen har trätt i kraft.

Patrik Nilsson tar upp ytterligare en nackdel med systemet: när alla arbetslösa ställs inför samma rapporterings- och uppföljningsplan, minskar arbetsförmedlarnas frihet att prioritera:

– Många arbetslösa är fullständigt självgående! De klarar sig alldeles utmärkt på egen hand. Med det här systemet ska alla arbetssökande följas upp på samma sätt. Jag skulle önska att vi fick göra professionella bedömningar för att prioritera mer, och lägga större kraft

på dem som verkligen behöver vår hjälp.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA