Budgettapp för lantbruksuniversitet

HÖGSKOLAN2011-09-20

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, förlorar uppemot 110 miljoner kronor i regeringens budgetförslag för 2012. Neddragningarna slår mot såväl utbildning och forskning som SLUs uppdrag att göra miljöanalyser.

Till skillnad från övriga akademiska lärosäten ligger SLU under landsbygdsdepartementet, och departementet vill nu ta 30 miljoner kronor årligen från SLUs grundutbildningar och lägga pengarna på annat, i huvudsak länsstyrelsernas djurskyddskontroller. Det kan innebära att det blir färre platser på utbildningar till exempelvis skogs- och jägmästare, veterinär, agronom och djursjukskötare.

– Det är bra att det satsas på djurskyddskontroller, säger SLUs universitetsdirektör Ulf Heyman. Men det är inte högskolepolitik. Våra utbildningar är kraftigt översökta, och alla får jobb efteråt.

Är det ett problem för er att ni inte sorterar under utbildningsdepartementet?

– Ja, i det här fallet är det definitivt det. Detta hade aldrig hänt annars.

Samtidigt upphör det statliga stödet till forskningsstiftelserna Svensk lantbruksforskning och Stiftelsen Hästforskning, vilket enligt SLU innebär ett tapp på omkring 30 miljoner kronor. Det får stora återverkningar på den sektorsnära forskning som bedrivs i Alnarp och Skara, bedömer lärosätet.

Lantbruksuniversitetet förlorar också 45 miljoner kronor av det anslag man har för regeringsuppdraget att bedriva fortlöpande miljöanalys. Det är en neddragning med 25 procent, och betyder att Sverige får svårt att behålla tätpositionen på området, säger SLUs rektor Lisa Sennerby Forsse i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA