Brottsoffer behandlas illa av staten
Statens behandlings av brottsoffer har stora brister. Det visar en granskning som Riksrevisionen har gjort, skriver riksrevisor Jan Landahl i Svenska Dagbladet, SvD.
Riksrevisionen har granskat hur myndigheterna hanterar brottsskadestånd och hur regeringen styr verksamheten och nu konstaterar myndigheten ett antal allvarliga brister. Jan Landahl föreslår i sin artikel bland annat att staten betalar ut förskott på ett utdömt skadestånd till brottsoffren.
Enligt debattartikeln i SvD tvingas den som blivit utsatt för brott att driva mycket av processen själv. Brottsoffer upplever processen för att få skadestånd utbetalat som komplicerad. Information och stöd varierar i omfattning och innehåll och är ofta inte tillräcklig, skriver Jan Landahl.
Riksrevisionen pekar också på brister i polisens och åklagarnas förberedelser av skadeståndsanspråken, dålig samverkan mellan myndigheter och bristande överblick från regeringens sida.
”Det här är brister som får stora konsekvenser för de människor som behöver bli ekonomiskt kompenserade för de brott de blivit utsatta för. Det kan riskera att leda till att skadeståndet inte får den kompenserande effekt som är avsedd. Det finns också en risk att brottsutsatta med liknande förutsättningar blir olika behandlade”, skriver Jan Landahl.
Att regeringen inlett en översyn av brottsskadelagen räcker inte. Det finns inga skäl att vänta med att åtgärda det som kan rättas till omedelbart, anser Jan Landahl:
”Den som har utsatts för brott förtjänar ett system som sätter deras bästa i centrum.”
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.