Brittiska fack beredda på strid
Storbritanniens fackförbund förbereder sig för hårda konflikter. Syftet är att skydda medlemmarna när regeringens sparpaket slår igenom. Många myndigheter har redan tidigare gjort hårda åtstramningar.
Bistra tider väntar brittiska statsanställda när den nya regeringskoalitionen ser över sina kostnader för att tackla budgetunderskottet – det största inom EU.
Drygt 1 800 miljarder kronor ska sparas de kommande åren. Strategin är att försvara Storbritanniens kreditvärdighet och förtroende på marknaden genom att sända en stark signal om att landet för en ansvarsfull ekonomisk politik.
Förbereder strejker
Linjen har fått hård kritik från Labourpartiet, som anser att de stora nedskärningarna på sikt kommer att skada förutsättningarna för tillväxt.
Ingen inom den offentliga sektorn går säker. Redan har universitetsfacket UCU lovat att ta strid. Tusentals lärare väntas förlora jobbet. Stora förändringar väntar också för brittiska posten, som kommer att delprivatiseras.
Fortfarande är det oklart exakt hur nedskärningarna kommer att slå, men facken förbereder sig för hårda strejker för att försvara sina arbeten framöver.
– Vi är väldigt oroliga. Redan under Labourregeringen tvingades vår myndighet skära ned personalstyrkan från 7 500 personer till dagens 4 500. I år har vi drivit en stor kampanj och lyckats säkra en del jobb men de överenskommelserna är nu hotade, säger Dave Lunn, klubbordförande för statstjänstemannafacket PCS på det brittiska lantmäteriet.
Enligt honom försöker PCS vara så konstruktivt som möjligt för att undvika konflikt. Men han räknar med att det kommer att bli aktuellt med stora strejker framöver.
PCS har inga organisatoriska band till Labour men stödjer enskilda parlamentariker som för de statsanställdas talan. Samordning pågår med flera andra fackföreningar.
Vill ha rättvisare skatter
I stället för besparingar vill PCS se ett rättvisare skattesystem.
En delframgång är att regeringen kommer att säga upp kontrakten med många entreprenörer som utför statlig verksamhet.
Dave Lunn är ändå mycket kritisk.
– Besparingarna som görs nu är bara en förlängning av Margaret Thatchers nyliberala politik som fullföljdes av Labour. De ger alla företräde åt det privata framför det offentliga.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.